Voor veel moeders lijkt het de ideale manier om de ochtend te starten – een havercapu. Maar is die perfecte schuimlaag eigenlijk wel zo goed voor je?
Lees verder onder de advertentie
Puur en natuurlijk?
Havermelk lijkt tegenwoordig een must-have voor de health conscious coffee lovers. Het klinkt allemaal zo puur en natuurlijk, maar als we diëtiste Ilona Blokzijl mogen geloven, is het niet altijd zo gezond als de trend doet vermoeden. De meeste havermelk is namelijk volgepropt met conserveringsmiddelen, suikers, oliën en verdikkingsmiddelen. En daar zit ‘m nu net de kneep.
Lees verder onder de advertentie
Havermelk heeft een hoge glycemische index (GI) dankzij de snelle koolhydraten, wat betekent dat je bloedsuikerspiegel een flinke boost krijgt – vergelijkbaar met wat je krijgt na een glas frisdrank. Deze suikerpieken kunnen zorgen voor een energie-kick, maar ook voor een stevige suikerdip later op de dag. En dat is nou niet bepaald wat je wilt, toch?
Wat kun je dan beter doen als je toch niet wilt missen van die trendy havercapu? Diëtiste Blokzijl raadt aan om je cappuccino niet op een lege maag te drinken. Combineer het met eiwitten en vetten zoals noten of zaden. Dit helpt je bloedsuikerspiegel stabieler te blijven. Havermelk heeft namelijk een GI van 105 – behoorlijk hoog vergeleken met koemelk, die een GI van 45 heeft en daardoor een betere balans in je bloedsuikerspiegel kan brengen.
En als je echt verantwoord wilt genieten, kun je overwegen om zelf havermelk te maken. Dit kost wel wat meer moeite dan een simpel pak uit de supermarkt, maar je vermijdt dan in ieder geval de E-nummers en conserveringsmiddelen. Het schuim is misschien minder perfect, maar je hebt in ieder geval een gezondere optie.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.
Soms krijg je een Tikkie waar je even van moet knipperen. Niet vanwege het bedrag, maar vanwege de brutaliteit. Van 2,75 euro voor een kopje thee tot de benzinekosten van een lift die je niet wilde — dit zijn de Tikkies die je niet zag aankomen.