Eva (41) danst door het leven met haar twee spruiten, Ella (5) en Beau (3). Na een carrière in jeugdhulp en onderwijs, richt ze zich nu op moeders met stress en burn-outs. Ze deelt haar insights met Kek Mama.
Lees verder onder de advertentie
Stress is een begrip dat veel vrouwen, vooral moeders die balanceren tussen werk, gezin en persoonlijke behoeften, maar al te goed kennen. Maar wist je dat bijna 9 op de 10 moeders dagelijks stress ervaren? En nog zorgwekkender is het feit dat meer dan 1 op de 12 moeders te maken krijgt met een burn-out.
Lees verder onder de advertentie
Mama in balans
Bij Eva’s praktijk, mama in balans, leer je in In zeven stappen te herstellen van een burn-out. De eerste stap? Knowledge is key volgens Eva. “Je moet goed weten wat stress inhoudt, hoe het ontstaat, wat de verschillende fasen zijn van stress en vooral wat een mama burn-out precies inhoudt.” Weet je dit nog niet? Lees dan eerst dit artikel.Stap twee is het herkennen en accepteren van een mama burn-out.
Lees verder onder de advertentie
De signalen van een mom burn-out
De eerste signalen van een mom burn-out zijn volgens Eva onder meer:
Aanhoudende vermoeidheid.
Toenemende prikkelbaarheid.
Frustratie bij eenvoudige zorgtaken voor je kinderen.
Het gevoel nooit genoeg te kunnen doen.
Verminderde emotionele band met je kinderen.
“Wanneer de draagkracht niet opweegt tegen de draaglast, kan de balans verstoord raken en uiteindelijk resulteren in een mom burn-out”, legt Eva uit. Bij een mom burn-out kunnen de volgende kenmerken optreden:
Lees verder onder de advertentie
Je stemming is negatiever dan normaal.
Je bent sneller geïrriteerd dan voorheen.
Je slaapt slecht en voelt je daardoor continu vermoeid.
Je vergeet regelmatig afspraken of namen.
Concentratieproblemen komen vaker voor.
Je ervaart frequent prikkelbaarheid.
Hoofdpijnklachten treden vaker op dan voorheen.
Je hebt een constante angst om te falen.
Je bloeddruk is verhoogd.
Je ervaart regelmatig hartkloppingen.
Acceptatie is key
“Als je ontdekt dat je een mom burn-out hebt of veel van de symptomen ervaart, is het belangrijk om de situatie te accepteren. Acceptatie is een vaardigheid die ontwikkeld kan worden. Vaak hoor je adviezen zoals “laat het los” of “negeer het”, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Accepteren vergt oefening, net als leren fietsen, suppen of zwemmen. Om langdurig te herstellen en te voorkomen dat je weer in dezelfde situatie belandt, moet je deze en andere nieuwe vaardigheden aanleren. Dit proces zal met vallen en opstaan gaan, maar oefening baart kunst.”, deelt Eva.
Lees verder onder de advertentie
“Wanneer je de huidige situatie volledig hebt geaccepteerd, is het tijd om je omgeving op de hoogte te brengen. Het betrekken van je omgeving bij jouw proces kan de druk van externe verwachtingen verminderen en zorgen voor meer begrip. Mensen die jouw situatie niet begrijpen, kun je wat meer op afstand houden. Op dit moment hebben zij niet jouw beste belangen voor ogen en dragen ze niet bij aan jouw herstel.”
First things first, mommy! In een volgend artikel behandelt Eva stap drie.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]