Hoe overleef ik… slaaptekort?

26.09.2024 15:00
slaapgebrek vermoeidheid slaaptekort gaap moe

Slaaptekort door een baby is op zijn zachtst gezegd fucking heftig. Sommige mensen zijn gezegend met een baby die na zes weken doorslaapt, maar de meesten niet. En ondertussen gaat alles gewoon maar door. Hels! Maar er zijn manieren om het vol te houden.

Mijn eerste zoon werd bijna een jaar lang vijftien keer per nacht wakker. Besef je even hoe vaak dat is, als een nacht gemiddeld acht uur duurt. Wanneer ik dan aan iemand vertelde hoe zwaar ik het vond, lachten mensen en zeiden ze: “Ja, tropenjaren, hè?” Wat heb ik dáár nou aan? Echt, rot op met je tropenjaren. Het was verschrikkelijk. Destijds kampte ik al ruim tien jaar met insomnia, ik wist echt al wel hoe vermoeidheid voelde. Ik heb geen kind nodig om slecht te slapen. Slaaptekort was mij niet vreemd.

Lees ook – Moeder deelt emotionele post over slaapgebrek (en die moet je echt even lezen)

Insomnia is er niks bij

Maar dit, dit was een allesoverheersende, verpletterende vermoeidheid, in combinatie met adrenaline en zo veel stress om een klein mensje dat volledig afhankelijk is van jou en jouw zorg voor hem. Uiteindelijk meldde ik me na een jaar ziek op werk, want het ging niet meer. Werk kon op pauze, de baby niet. Lang verhaal kort: het was niet te doen. En mensen moeten ook niet doen alsof “het er nou eenmaal bij hoort”, want dan geef je zo’n nieuwe moeder alleen maar het gevoel dat ze faalt. Dat helpt dus niet.

Slaap is no joke. En ja, de meeste baby’s slapen nu eenmaal niet binnen een paar weken door. Dit is dan ook geen pleidooi voor het slaaptrainen van jonge baby’s, want dat vind ik lichtelijk misdadig. Ze worden niet voor niks wakker. Maar dat is weer een heel ander verhaal. Hoe dan ook: veel ouders komen niet onder slaaptekort uit. En waarom lijkt het wel alsof je baby alleen slaapt als jij wakker bent en vooral niet slaapt als jij wél wilt slapen? Om gek van te worden. Maar geloof me, er zijn manieren om door deze fase heen te komen!

Lees ook – Kort lontje: dat krijg je van slaapgebrek

Zo overleef je slaaptekort:

1. Leun op je netwerk

Als je geluk hebt, zijn er mensen om je heen die hun hulp aanbieden. En dan moet je die hulp dus ook wel echt aannemen! En om hulp vragen als het niet aangeboden wordt. Spreek met je partner af om de zorg te verdelen. Jij een paar uur slapen, hij of zij zorgen, en andersom. Wissel de nachten af, zorg dat je niet allebei constant wakker wordt gemaakt door de baby. Ga apart slapen. Niet gezellig, maar snauwen van vermoeidheid is ook niet gezellig. Familie en vrienden inschakelen voor de baby of wat huishoudelijke taken kan ook een wereld van verschil maken.

2. Beweeg en drink water

Oké, het klinkt cliché, maar water drinken en een beetje bewegen doet écht wonderen. Een korte wandeling met de kinderwagen of tien minuten stretchen kan al helpen om je wat beter te voelen. Even buiten zijn en complimentjes krijgen over je schattige baby geven ook een kleine boost. En je baby heeft ook weer even een frisse neus gehaald. Win-win.

3. Slaap prioriteit geven

Dutjes zijn je beste vriend! Zodra de baby slaapt, doe jij ook een dutje – al is het maar 10 tot 30 minuten. Het helpt je om net even wat op te laden. Zelfs gewoon rusten zonder echt te slapen kan al een verschil maken. Ga dus niet allerlei huishoudelijke taken doen zodra je baby slaapt. Pak je rust wanneer het kan. Slaap en rust is belangrijker dan wat dan ook op dit moment. De rest komt wel weer.

4. Fake it until you make it

Probeer het verschil te blijven voelen tussen overdag en ’s nachts, hoe lastig het ook is. Baby’s hebben vaak moeite met het dag- en nachtritme aanhouden, maar niemand wordt er beter van als dit bij jou ook een probleem gaat worden. Zorg voor een rustige, koele en donkere slaapomgeving. Een vast avondritueel zoals een bad, wat lezen of kaarsen aansteken kan ook helpen. Probeer je te weerhouden lang op je telefoon te scrollen.

5. Ontdek de voorkeuren van je baby

Elk kindje heeft een bepaalde voorkeur waardoor ze makkelijker in slaap vallen. Misschien is het zachtjes hun nekje aaien of een speciale wiegbeweging. Het kost tijd om erachter te komen, maar als je het eenmaal hebt gevonden, wordt het leven een stuk makkelijker. En geloof me, hoe beter je baby slaapt (en jij dus ook), hoe meer jij je zelfverzekerd voelt in je nieuwe rol als ouder.

Succes, lieve mama! Het komt goed, echt.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.