Je hormoonhuishouding reguleren: dit kan helpen

hormonen-zwangere-vrouwen-huilen
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Alles gaat best goed maar toch voel je je niet in balans. Wat is er aan de hand? Het zou te maken kunnen hebben met de hormoonbalans in je lichaam. Je hormoonhuishouding kan een hele achtbaan zijn, met ups en downs. Wanneer hormonen uit balans zijn, kun je te maken hebben met stemmingswisselingen, een futloos gevoel of een vertraging van je stofwisseling.

Omdat het vrouwelijk lichaam anders werkt dan dat van mannen hebben vooral vrouwen last van hormoonwisselingen. Het belangrijkste hormoon in het mannelijk lichaam is testosteron. In de puberteit stijgt het testosteronniveau en rond het veertigste levensjaar neemt dat heel langzaam weer af. Bij vrouwen ligt de hormoonzaak wat ingewikkelder. De vrouwelijke hormoonhuishouding is een soort schakelkast, waar alle ontwikkelingen in het lichaam bij betrokken zijn. Hierdoor kan er ook sneller een disbalans ontstaan, met klachten als gevolg.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn veel voorkomende klachten?

  • Onregelmatige menstruatie/wegblijvende menstruatie
  • Oververmoeid
  • Onrust, opgejaagd gevoel, zweten
  • Gewichtstoename
  • Kort lontje
  • Eetbuien
  • Huidproblemen (acne, eczeem)
  • Stemmingswisselingen
  • Gewrichts- en/of spierpijn, stijve gewrichten/spieren

Hoe houd je je hormoonhuishouding het beste in balans?

Varieer in je voeding

Zorg dat je veel vezels en verschillende soorten vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dit kun je doen door zoveel mogelijk af te wisselen met verschillende voedingsmiddelen.

Vermijd producten met hormoonverstorende stoffen

Hormoonverstorende stoffen zoals xeno-oestrogenen kunnen de oorzaak zijn van een verstoorde hormoonbalans. Dit stofje komt voor in bijvoorbeeld plastic maar ook shampoo en make-up.  Probeer je producten te vervangen voor natuurlijke producten zoals kokosolie als bodylotion.

Lees verder onder de advertentie

Verminder je stress

Probeer stress te verminderen. Ook al is het is soms lastig te achterhalen waar je stress vandaan komt. Neem stresssignalen altijd serieus en laat je anders onderzoeken. Stress is nooit gezond, gun jezelf rust en tijd om stress te verminderen.

Lees verder onder de advertentie

Beweeg

Bewegen is altijd belangrijk voor een gezonde leefstijl. Heb je last van wisselingen in je hormoonhuishouding kunnen bepaalde sporten daarbij helpen. Activiteiten als yoga, zwemmen, wandelen, trappen lopen, trampoline springen, fietsen en touwtje springen kunnen een positieve invloed uitoefenen op je hormonenbalans.

Lees verder onder de advertentie

Slaap voldoende

Slapen de kinderen eindelijk een nacht door en lukt het je alsnog niet om goed te slapen? Het kan dan de moeite waard zijn om hiervoor hulp te zoeken. Vaak kan je met kleine aanpassingen in je leef- of voedingsstijl een groot verschil maken. Een nachtrust van acht uur is namelijk goed voor de hormoonhuishouding.

Lees verder onder de advertentie

Intermittent fasting

Ga (intermittent) vasten, dit geeft het lichaam en de hormoonhuishouding de tijd en rust om te herstellen en in balans te komen. Daarnaast heeft het ook voordelen voor het hart en het remt het ontstekingen. Begin bijvoorbeeld met dertien uur vasten per dag en bouw dit op naar zestien uur per dag. Lees je van te voren wel goed in!

Lees verder onder de advertentie

Houd je menstruatiecyclus bij

Door je menstruatiecyclus een tijdje bij te houden, krijg je snel inzicht in het verband tussen je klachten, je voeding en je algehele leefstijl. Je menstruatiecyclus bijhouden kan met verschillende apps. In deze apps kan je klachten, eetgewoontes en hoe je je voelt bijhouden.

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.

Meest bekeken