Mijn kind heeft vaak buikpijn, wat is er aan de hand?

13.06.2024 13:30
buikpijn kind Bron: Unsplash

Als ouder is het zorgwekkend wanneer je kind regelmatig klaagt over buikpijn. Hoewel buikpijn meestal onschuldig is, kan het wel degelijk ook echt iets aan de hand zijn. Maar hoe weet je als ouder of je kleine zich aanstelt, of dat er daadwerkelijk iets speelt?

Hieronder bespreken we de mogelijke oorzaken van buikpijn bij kinderen zodat je de ernst van de situatie hopelijk beter kunt inschatten.

Kind met buikpijn? Meestal is er gelukkig niets aan de hand

Net als volwassenen kunnen kinderen buikpijn krijgen als gevolg van stress. Denk aan spanningen op school, problemen met vrienden of veranderingen thuis. Het is belangrijk om met je kind te praten en te proberen eventuele stressfactoren aan te pakken. Natuurlijk is het vervelend als je kind stress ervaart, maar de buikpijn is in ieder geval niet ernstig. Onze buik rommelt ook wel eens, of we voelen ons simpelweg een beetje ‘meh’. Kinderen hebben hier ook last van, en omschrijven dit vaak als buikpijn. Geen reden voor paniek dus!

Meer serieuze oorzaken van buikpijn

Toch kan er wel degelijk iets aan de hand zijn als je kind vaak klaagt over buikpijn. Variërend van slecht eetgedrag, tot een daadwerkelijke medische aandoening. We bespreken een aantal belangrijke oorzaken.

Ongezond eten…

Het kan voor onszelf al lastig zijn om een zak snoep te laten staan, en dat is het voor kinderen al helemaal. Als je kind veel vet en suikers binnenkrijgt, maar weinig vezels, dan dat buikpijn veroorzaken. Het aanmoedigen van een gebalanceerd dieet met voldoende groenten, fruit en water kan vaak

verlichting bieden. Vervang het witbrood eens door volkorenbrood, en beperk koek en snoep tot een vast momentje op de dag. Overweeg eventueel een aanvulling middels hoogwaardige vitamine supplementen, zodat uw kind aan sowieso de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Een doodgewoon griepje

Buikgriep, veroorzaakt door virussen zoals het rotavirus of norovirus, kan acute buikpijn, misselijkheid, braken en diarree veroorzaken. Dit gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Het is altijd verstandig om je kind goed te monitoren als hij of zij ziek is, maar je hoeft je niet direct zorgen te maken.

Aanhoudende maag en darmproblemen

Als je zoon of dochter gezond eet, geen griep heeft maar toch regelmatig last heeft van de buik, dan kan er meer aan de hand zijn. Aandoeningen zoals gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) en prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen chronische buikpijn veroorzaken. Ook kan de darmflora ontregeld zijn of kan je kind problemen hebben met de spijsvertering. Een bezoekje aan de huisarts is dan altijd aan te raden. Ook zijn er speciale darmtesten voor kinderen verkrijgbaar, die je zelf kunt uitvoeren om mogelijke problemen aan het licht te brengen. Het voordeel van zo’n test is ook dat je eventuele issues snel kunt uitsluiten.

Een vervelende infectie

Infecties zoals urineweginfecties of blinde darmontsteking (appendicitis) kunnen vervelende buikpijn veroorzaken. Bij vermoeden van een blinde darmontsteking, wat meestal gepaard gaat met pijn in de rechter onderbuik, is onmiddellijke medische hulp noodzakelijk. Ga in dat geval altijd direct naar een arts!

Wanneer moet je met buikpijn naar de dokter?

Wel of niet naar de dokter: het blijft soms lastig. Soms vertellen kinderen niet wat hen dwars zit, en de andere keer stellen ze zich enorm aan bij iets klein. Om je een handje te helpen hebben we een paar richtlijnen opgesteld waarvan wij denken dat het verstandig is om de huisarts te bezoeken.

  • Je kind heeft ernstige, aanhoudende of terugkerende buikpijn
  • De buikpijn gaat gepaard met koorts, braken, bloed in de ontlasting, of onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Hij of zij heeft een zeer gevoelige buik, vooral rechtsonder (mogelijk blindedarmontsteking)

Geen paniek, maar neem het wel serieus

Hoewel buikpijn bij kinderen vaak onschuldig is en vanzelf weer overgaat, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de frequentie, ernst en bijkomende symptomen. Als ouder ken je je kind het beste en als je je zorgen maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een arts. Met de juiste zorg en aandacht kan de oorzaak van de buikpijn vaak worden vastgesteld en behandeld, waardoor je kind zich snel weer beter voelt. En daar gaat het om!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.