Op kindermenu’s vind je vaak van alles met de letter P: pizza, patat en pannenkoeken met poedersuiker. Ook kipnuggets en frikandellen horen er thuis. Kan dat niet wat gezonder? Zou wel moeten, vinden steeds meer horecazaken.
Lees verder onder de advertentie
Kindermenu’s mogen gezonder
In de gemeenten Nissewaard en Voorne aan Zee zijn ze er al mee begonnen: horecazaken voegen massaal gezonde alternatieven aan hun kindermenu toe. Editie NL sprak met kinderdiëtist Olga Benjamin. Zij juicht het initiatief toe: “Het is goed om te beseffen dat kinderen echt weleens iets ongezonds mogen, maar we zien liever dat ze alles kunnen proeven in plaats van elke keer hetzelfde kindermenu voorgeschoteld te krijgen. Dat maakt gezond kiezen heel moeilijk, zelfs al wil je het.”
Lees verder onder de advertentie
Niet alle ouders zijn enthousiast
Toch wordt het initiatief niet door iedereen enthousiast ontvangen, zo blijkt uit de reacties op het nieuwsbericht. “Het is aan ouders om dit te beslissen, niet aan de restaurants. Stop met die bemoeienis”, wordt er geschreven. “Ik heb liever dat mijn kind blij wordt van het eten, dan dat eeuwige ‘dit lust ik niet’, daar wordt het uiteten gaan niet gezelliger op”, schrijft een ander. Ook wordt het initiatief ‘betutteling’ genoemd.
Lees verder onder de advertentie
Halve porties
Maar er zijn ook ouders die wel blij zijn: “Mee eens, ik vind het jammer als er alleen maar frikandellen en pannenkoeken op de kaart staan.” Wel wordt er door sommige ouders een kanttekening geplaatst: “Als het maar niet drie keer zo duur wordt.” Ook vraagt een ouder zich af waarom we niet gewoon halve porties van de gerechten op de kaart kunnen bestellen voor onze kinderen: “Die optie zie je zelden.”
Lees verder onder de advertentie
Eerder onderzoek
Vorig jaar bleek al uit onderzoek van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) dat 74% van de (groot)ouders niet tevreden is over het huidig aanbod op het kindermenu. Wat de ouders graag zouden willen? Meer variatie, meer verse ingrediënten, zo min mogelijk zout, geen toegevoegde suikers, minimaal 100 gram groenten en minder frituur. 69% geeft aan de keuze voor een eetgelegenheid te baseren op de gezonde opties op het kindermenu.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.