De kinderopvang heeft nóg een voordeel op latere leeftijd, blijkt uit onderzoek

09.09.2024 09:16
gratis-kinderopvang

Opnieuw blijkt dat de kinderopvang veel voordelen met zich meebrengt. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat baby’s met meerdere sociale contacten in hun eerste levensjaar makkelijker over vooroordelen heen kunnen stappen als ze 17 jaar zijn.

Het onderzoek

Neurowetenschapper Saskia Koch onderzocht dit aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit en legt uit: “Aannames en vooroordelen kunnen iemands gedrag tegen over een ander beïnvloeden. Denk aan het verschil tussen hoe je tegen een kind of tegen een volwassene zou praten.”

Op 17-jarige leeftijd kregen deze kinderen daarom voor dit onderzoek de opdracht om een spelletje te doen met iemand die ze niet zagen. Het onderzoek toonde aan dat 17-jarigen die als baby naar de kinderopvang zijn geweest, makkelijker over aannames en vooroordelen heen stappen.

De reden hiervoor? “Op de kinderopvang hebben ze meer sociale contacten van verschillende culturele achtergronden en verschillende inkomensklassen. Ze zijn hierdoor sensitiever voor de sociale interactie, en kunnen het beeld dat ze van tevoren van hun medespeler in hun hoofd hebben sneller loslaten”, aldus Koch.

Meer sociale contacten

Dat 17-jarigen hier makkelijk overheen stappen als ze op jonge leeftijd naar de kinderopvang  gaan, blijkt uit haar onderzoek. Op de kinderopvang hebben ze meer sociale contacten, uit allerlei rangen en standen. Op 17-jarige leeftijd kregen deze kinderen daarom de opdracht om een spelletje te doen met iemand die ze niet zagen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.