Op dit moment is er sprake van een kinkhoestpiek. Mocht jij veel aan het hoesten zijn, of je kind heeft er last van, dan is het logisch dat je aan kinkhoest denkt. Maar wat als je gevaccineerd bent, kun je dan ook kinkhoest krijgen?
Lees verder onder de advertentie
Kinkhoestpiek
Op dit moment hebben veel meer mensen kinkhoest dan normaal. Er is vooral sprake van een piek onder baby’s en kinderen. In 2012 was er ook al een kinkhoestpiek, maar even ter vergelijking: toen werden er ongeveer twee tot drie nieuwe gevallen per week gemeld. Dit jaar werden er in de eerste twee weken van april al ruim 1800 mensen met kinkhoest gemeld, waarvan ongeveer 50 baby’s. Van 1 januari tot 15 april 2024 zijn er in totaal 5303 mensen gemeld met kinkhoest, waarvan 276 baby’s. Bijna de helft van alle baby’s met kinkhoest werd opgenomen in het ziekenhuis.
Lees verder onder de advertentie
Kinkhoestvaccinaties
Nog een verschil tussen de piek van 2012 en nu is dat de kinkhoestprik voor zwangere vrouwen in 2012 nog niet bestond. De kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap wordt ook wel de 22-wekenprik genoemd, omdat-ie rond de 22e week van de zwangerschap wordt gegeven. Deze prik wordt sinds 2019 gegeven. Dankzij deze prik is de baby meteen na de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Deze bescherming duurt een aantal maanden. Daarom kunnen baby’s van drie maanden vanuit het rijksvaccinatieprogramma opnieuw gevaccineerd worden tegen kinkhoest. Als je geen 22-wekenprik tijdens je zwangerschap hebt gehad, dan kan je baby de vaccinatie al met twee maanden krijgen. Via het rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen nog eens drie keer een kinkhoestprik: met vier maanden, met elf maanden en in het vierde levensjaar. Er bestaat geen los kinkhoestvaccin. In alle gevallen gaat het om een DKTP-prik. De prik beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen difterie, tetanus en polio.
Lees verder onder de advertentie
Vaccinatie voor niet-zwangere volwassenen
Als niet-zwangere volwassenen kun je ook een kinkhoestvaccinatie nemen. In juni 2017 heeft de Gezondheidsraad het advies uitgebracht aan mensen die werken met kinderen jonger dan zes maanden om zich te laten vaccineren. Het liefst eens in de vijf jaar. Dit geldt ook voor gezinsleden van baby’s. Kinkhoest is immers erg besmettelijk. Besmetting gebeurt door hoesten en niezen. De bacterie komt in de lucht waardoor mensen deze druppeltjes kunnen inademen.
Uit onderzoek is gebleken dat de kinkhoestvaccinatie bij negen van de tien baby’s jonger dan drie maanden een kinkhoestinfectie voorkomt. Wel is het goed om te weten dat kinderen die jonger zijn dan vier (en daarom de laatste kinkhoestprik nog niet gehad hebben) nog niet volledig beschermd zijn én dat de kinkhoestprikken ook niet een leven lang beschermen. De vaccinaties zorgen ervoor dat het lichaam zelf antistoffen leert te ontwikkelen tegen kinkhoest, zodat de ziekte bij besmetting minder ernstig verloopt. De beschermingsduur van kinkhoestvaccins wordt geschat rond de vier tot zes jaar.
Lees verder onder de advertentie
Kan je kinkhoest krijgen als je gevaccineerd bent?
Ja, dat kan. Zeker als de vaccinatie langer geleden is. In de loop van tijd is de bacterie van structuur veranderd, waardoor je opnieuw ziek kunt worden. Ook als de vaccinatie recentelijk gegeven is, is het mogelijk dat je kinkhoest krijgt. Vaak verloopt de ziekte dan wel minder ernstig. Ook baby’s van moeders die de 22-wekenprik hebben gehaald, kunnen alsnog kinkhoest krijgen. Ook hier verloopt de ziekte dan vaak wel minder ernstig.
Kinkhoest begint vaak met een verkoudheid, later begint ook het hoesten. Het gaat vaak om flinke hoestbuien waarbij dik slijm opgehoest wordt. Je kan er benauwd van raken. Zelfs zo benauwd dat je moet overgeven. Het hoesten kan zelfs maanden aanhouden. Jonge kinderen kunnen uitgeput raken door het hoesten, waardoor ze minder kunnen gaan eten en drinken. Het kan bij jonge kinderen ook voor een gebrek aan zuurstof zorgen. In het ergste geval kan een kind dan blauw aanlopen en zelfs een hersenbeschadiging krijgen. Vermoed je kinkhoest bij jezelf of je kind? Ga dan naar de huisarts. De huisarts kan testen of er sprake is van kinkhoest.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.