Een shot geluk, dosis vertrouwen en knoop van verbondenheid. Dat is oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon, in een notendop.
Lees verder onder de advertentie
Of je lief nu een arm om je heen slaat, je innig knuffelt met je beste vriendin of je viervoeter een aai over zijn bol geeft: oxytocine zorgt dat je een band opbouwt met anderen. Tijdens je zwangerschap wordt de productie van dit gelukshormoon opgevoerd en zorgt dus voor de onmisbare emotionele band tussen moeder en baby. Progesteron, de handlanger van oxytocine, stabiliseert de zwangerschap en onderdrukt samentrekkingen – en daarmee vroeggeboortes. Die hormonale schommelingen hebben dus wel degelijk een doel.
Na (ongeveer) negen maanden lang niet weten of je moet lachen, huilen, eten of gewoon alles omver moet gooien, is het moment suprême daar. Oxytocine is het wonderhormoon dat de weeën op gang brengt. De druk van het babyhoofdje op de baarmoederhals zorgt voor een toename van oxytocine, wat de samentrekking versterkt en de bevalling in gang zet. Je voelt je sterker dan Wonder Woman tot het moment dat je beseft dat er pauzes tussen die weeën zitten. No shit – dat is de oxytocine die aan een intervaltraining doet, zodat je lichaam de oh zo nodige rust krijgt.
Lees verder onder de advertentie
De koning te rijk
Zodra je kleine spruit dan eindelijk in je armen ligt, voel je je de koning te rijk. Je lijf viert een fuif alsof alle feestdagen in het jaar op één dag vallen. Verliefd naar je baby staren en hem overladen met kusjes: ieder moment samen triggert de productie van oxytocine. Met een ijzersterke, onverwoestbare band en een kersverse moeder die niet diep slaapt, maar wel diep gelukkig is, als gevolg.
Lees verder onder de advertentie
Huid-op-huid
Na de bevalling blijft oxytocine door je lijf stromen, waardoor je geen genoeg krijgt van je mini-me. Het stimuleert huid-op-huidcontact tussen jou en je kleine, waardoor het hormoon nog verder stijgt. Niet alleen jij, maar ook je kindje voelt zich gelukkig en tevreden. Vandaar dus dat huid-op-huidcontact onmisbaar is in de newbornfase.
Lees verder onder de advertentie
Gestuurde melkfabriek
Als je borstvoeding geeft, word je als het ware een door het knuffelhormoon-gestuurde-melkfabriek. Tepelstimulatie activeert de afgifte van oxytocine en de productie van prolactine. Prolactine maakt melk en oxytocine zorgt dat de melkklieren samentrekken en de moedermelk vrijkomt, ofwel de toeschietreflex.
De aanhoudende productie van oxytocine tijdens het geven van borstvoeding en/of het hebben van huid-op-huidcontact versterkt de emotionele band tussen jou en je baby. Je spat uit elkaar van liefde, genegenheid en verbondenheid.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.