Koffiedrinken tijdens je zwangerschap? Dit zegt de wetenschap

16.10.2024 06:00
beste_koffiemachines

In blije verwachting en dikke vette cravings naar een bakkie pleur? Als je al die mooie zwangerschapsboeken hebt doorgebladerd, weet je dat koffie vaak met een schuin oog bekeken wordt. Maar wat zegt de wetenschap eigenlijk over koffie en je kleintje?

Volgens een nieuwe studie kun je met een gerust hart je kop koffie opslurpen. Onderzoekers uit Noorwegen ( waar ze gemiddeld minstens vier kopjes koffie per dag naar binnen werken, en het helemaal normaal is om tijdens de zwangerschap een bakkie te doen) hebben ontdekt dat het drinken van koffie tijdens de zwangerschap geen negatieve invloed heeft op de hersenontwikkeling van je baby.

Het effect van cafeïne

De onderzoekers hebben het effect van cafeïne losgekoppeld van andere factoren, zoals roken, alcohol en een vette hap. Uiteindelijk blijkt dat er geen verband is tussen jouw koffieconsumptie en de kans op neurologische ontwikkelingsproblemen bij je kleintje. Ook het geboortegewicht blijft ongeschonden en je risico op miskramen of doodgeboorte neemt niet toe. Halleluja, dat is nog ’s fijn nieuws!

Met mate!

Maar, voordat je je hele voorraad koffie opdrinkt, is het belangrijk om te onthouden dat er nog veel onbekende factoren zijn. De onderzoekers adviseren zwangere vrouwen om vooral het advies van hun zorgverleners op te volgen. Dus: met mate, en luister naar je eigen gevoel.

Niet alleen een lekkere opkikker

Buiten de zwangerschap om is koffie niet alleen maar een lekkere opkikker. Het blijkt dat een gematigde consumptie je risico op hart- en vaatziekten en diabetes kan verlagen. Koffie bevat zelfs antioxidanten die je helpen ontstekingen te verminderen. Het Voedingscentrum zegt wel dat je niet meer dan vijf kopjes koffie per dag moet drinken, maar wij (aanstaande)) mama’s zijn al blij met een (broodnodig) bakkie bij het ontbijt.

Bron: Scientias

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.