Puberende peuters en hysterische huilbuien: het leven van een moeder gaat niet altijd over rozen en júist daarom is een goede nachtrust zo belangrijk.
Lees verder onder de advertentie
Wij zetten wat tips voor je op een rij, want al met een paar kleine aanpassingen kun je je nachtrust verbeteren.
Geen koffie na 15:00 ’s middags
Klinkt voor een oververmoeide moeder misschien onmogelijk, maar toch kun je koffie beter laten staan. Ook thee, chocolade, nicotine (roken) en cola stimuleren de hersenen. De één is er gevoeliger voor dan de ander, maar de meeste oppeppers zorgen voor een wakker gevoel. En ja, dat zorgt dus voor die slechte nachtrust.
Lees verder onder de advertentie
Beeldschermen = slechte nachtrust
Hoe lekker ook, het blijkt toch niet zo handig. Doordat de tv aanstaat is er een visuele activiteit waardoor je hersenen actief blijven. Vooral nieuwsberichten en gewelddadige programma’s prikkelen je hersens. Vermijd minimaal een uur voor het slapengaan je tv, telefoon of tablet.
Lees verder onder de advertentie
Sporten? Liever overdag
Voor de fitnessgek: lichaamsbeweging verhoogt je energielevel. Zorg dat je drie uur voordat je naar bed gaat niet meer intensief sport. Sporten is trouwens wel belangrijk voor een goede nachtrust. Mensen die minimaal een halfuur per dag bewegen, slapen beter. Oh, en eh: in deze sportoutfits wordt trainen een stuk plezieriger.
Lees verder onder de advertentie
Niet te zwaar eten
Vooral grote maaltijden en voedsel met veel suikers blijken funest voor een goede nachtrust. Heb je echt trek, dan kun je kiezen voor iets kleins dat rijk is aan eiwitten of vetten (noten, bijvoorbeeld). Deze verteren langzamer en vullen goed, waardoor een klein portie al voldoende is.
Als je kind in de middag op bed ligt is het verleidelijk om ook ‘even’ te gaan liggen. Het is goed om te rusten, maar probeer niet in slaap te vallen zodat je lichaam een vast ritme aanhoudt en zich op de nacht kan instellen. Wil je toch wat rust pakken, houd het dan bij een powernap van maximaal twintig minuten.
Lees verder onder de advertentie
Licht en lucht in de slaapkamer
Met alleen een goed bed in de slaapkamer ben je er niet als je wilt genieten van een goede nachtrust: voldoende frisse lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat in je slaapkamer waar je een groot deel van je nacht doorbrengt. Ook is het fijn om genoeg daglicht binnen te laten en zo (optisch) ruimte te creëren. Op zoek naar fijne raamdecoratie voor de kinderkamer? Klik hier
Juiste temperatuur voor goede nachtrust
Niet alleen licht en frisse lucht is belangrijk, ook de temperatuur in de slaapkamer kan bijdragen aan een goede nachtrust. De perfecte temperatuur ligt rond de 18 graden.
Let op je slaapcyclus
Een slaapcyclus bestaat uit verschillende fases van ongeveer anderhalf uur, in totaal zo’n 7,5 uur. Per nacht ga je door vier tot vijf slaapcycli. Probeer die ook echt te doorlopen, want alleen tijdens een diepe slaap komt je lichaam tot rust.
Kom tot rust
We schreven het al: beeldschermen en een goede nachtrust gaan niet samen. Wat je beter kunt doen, is een boek lezen, mediteren of een warm bad nemen. Ben je een piekeraar? Neem dan even vijf tot tien minuten de tijd om je gedachten op papier te zetten. Dan ga je met een opgeruimd hoofd naar bed.
Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.