Loskomen van dat scherm: doe jij al aan de Digital Detox?

grip_op_beeldschermgebruik_kind
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

Even geen wijntjes met bijpassende Franse wegloopkaasjes meer, deze keer wél gebruik maken van je sportschoolabonnement, meer quality time voor jezelf en met je gezin. Die goede voornemens kennen we allemaal. Nieuw in het rijtje is de digital detox. Wat levert het op en hoe hou je dat voornemen wél vol?
Goede voornemens; we maken ze massaal (80% van ons) en met frisse moed, zo met de oudejaarskater nog vers in het geheugen en eau de oliebol in je feestjurk. Ze volhouden? Dat is een ander verhaal. Slechts 17% doet het. Niet gek dus als jouw Dry January toch natter is dan gepland of het bootcampen inmiddels ergens onderaan je to-do-list is gezakt.
Judith Renard kan dit verklaren; zij ontwikkelde samen met Merel Braakman binnen The Selfcare Company meerdere programma’s om nieuwe gewoontes aan te leren. “We denken al snel te makkelijk over onze goede voornemens. Zo van: oh dat doen we wel even, maar zo simpel is het niet. Onze voornemens zijn gelieerd aan hardnekkige gewoontes en onbewust gedrag. Die verander je niet zomaar. Je moet er bewust mee aan de slag en echt de tijd voor nemen. Anders werkt het niet.”

Klaar met kattenfilmpjes

De Digital Detox richt zich op het verminderen van onze schermtijd, een voornemen dat nieuw binnenkwam in de top tien voornemens. Ongemerkt swipen, tikken en kijken we zo’n 5,5 (!) uur per dag weg, en daar zit onze werkdag nog niet eens bij inbegrepen. Judith: “We zitten massaal vastgeplakt aan ons scherm. Veel mensen willen wel minderen, maar het lukt ze niet. Het is een heel hardnekkige gewoonte. Netflix is als een wijntje, een beloning na een dag hard werken.” 
Het laatste seizoen van Emily in Paris bingen kan natuurlijk geen kwaad, maar dagelijks uren kijken, appen en scrollen heeft wel degelijk een negatieve invloed op onze gezondheid. “Je slaapt slechter als je net voordat je je ogen sluit nog aan een scherm zit geplakt. Al het zitten is niet goed voor je gewicht en de vele prikkels zijn moeilijk te verwerken. Daarbij is het heel verslavend.” Je neemt jezelf voor alleen even te reageren op die foto in de groepsapp, maar voor je het weet ben je alweer een uur en dertig kattenfilmpjes verder. Herkenbaar?

Digital Detox

Het hoeft natuurlijk geen 1 januari te zijn om van een voornemen een nieuwe gewoonte te willen maken. Door jezelf los te weken van beeldschermen in je vrije tijd, win je namelijk een heleboel. “Tijd, vooral, en kwaliteit. Al die tijd dat jij door je timeline op Insta of Facebook zat te scrollen, kan je ook iets leuks doen met je kind of écht connecten met vrienden. Je slaapt beter en hebt meer energie. Daarbij geef je je kind ook het goede voorbeeld. Als jouw kroost je altijd aan je scherm geplakt ziet, geeft ze dit een vrijbrief precies hetzelfde te doen.”
De Digital Detox duurt een week en geeft je dagelijks de tips en tricks die je nodig hebt om je app/scroll/Funda-verslaving een beetje te beteugelen. Voordat je denkt: een mooie voor volgend jaar…Cold turkey stoppen hoeft niet perse. Een schermloze zondag inlassen is volgens Judith ook een prima begin.

Tips

1.  “Haal de tv uit de slaapkamer. Je zal zien dat je veel beter slaapt en er meer energie voor terugkrijgt.”
2. “Verwijder alle apps waar je een negatief gevoel van krijgt. Ontvolg ook alle mensen waar je een negatieve ervaring mee hebt. Volg positieve pagina’s waar je een fijn gevoel van krijgt.”
3. “Zet een tijdslimiet op de apps die je nog wel hebt.”
Nog veel meer praktische tips vind je in de cursus Digital Detox

Meest bekeken