Deze onbekende bijwerking treft bijna 30% van de vrouwen na borstkanker

13.10.2024 17:38
Pink ribbon

Je hebt de kanker overwonnen, maar dan blijft die pijnlijke zwelling maar komen. Lymfoedeem. Ja, lekker dan. Helaas hebben veel vrouwen er last van na borstkanker, maar met de juiste aanpak hoef je er niet de hele tijd onder te lijden.

Dus: hoe herken je het, en belangrijker nog, wat doe je eraan?

Help, wat is lymfoedeem nou eigenlijk?

Lymfoedeem is een zwelling die ontstaat door een ophoping van lymfevocht. Het is een veelvoorkomende bijwerking na de behandeling van borstkanker, vooral als lymfeklieren zijn verwijderd of beschadigd. En nee, dit is geen simpel “even een pilletje en klaar”-situatie. Het vocht wordt niet goed afgevoerd en blijft hangen, waardoor bijvoorbeeld je arm of borst flink kan opzwellen.

Hoe weet ik of ik lymfoedeem heb?

De symptomen kunnen heel subtiel beginnen. Denk aan een lichte zwelling, vaak in je arm of hand, maar het kan ook in je borst of rug optreden. Je merkt dat je huid strak aanvoelt, het gebied is zwaar en soms zelfs pijnlijk. En geloof me, dat gaat niet vanzelf over. Wacht je te lang, dan kan het erger worden.

Lees ook: Hoe check je je borsten op borstkanker als je borstvoeding geeft?

Kan ik het voorkomen?

Helaas, een waterdichte garantie om lymfoedeem te voorkomen is er niet. Maar je kunt wel je risico verkleinen. Houd je arm in de gaten en vermijd zware belasting, zoals zware boodschappentassen tillen (eindelijk een goed excuus om die partner wat vaker te laten sjouwen!). Ook kan regelmatige beweging, zoals wandelen of zwemmen, helpen om het lymfesysteem aan de gang te houden.

Wat kun je eraan doen?

Als je al lymfoedeem hebt, kun je een paar dingen proberen om de zwelling te verminderen:

  • Lymfedrainage: Een vorm van massage die het lymfevocht helpt afvoeren. Tip: laat dit altijd door een professional doen, want doe-het-zelf-experimenten kunnen averechts werken.
  • Compressiekleding: Zo’n strak zittende armkous of borstband kan het vocht in toom houden. Het is even wennen, maar het helpt echt.
  • Oefeningen: Een fysiotherapeut kan je leren welke bewegingen je kunt doen om het vocht af te voeren. Denk aan lichte stretches en ademhalingsoefeningen.

Wat als niets helpt?

In ernstige gevallen kan een operatie uitkomst bieden. Hierbij worden nieuwe lymfevaten aangelegd of het overtollige vocht wordt afgevoerd. Dit klinkt misschien heftig, maar voor sommige vrouwen is het echt een verlichting als niks anders meer werkt.

Accepteer je nieuwe normaal

Lymfoedeem na borstkanker is een blijvend probleem voor veel vrouwen, maar dat betekent niet dat je er altijd onder hoeft te lijden. Met de juiste zorg en aandacht kun je je leven weer oppakken, en genieten zoals je dat altijd hebt gedaan. Je bent sterker dan je denkt, dat heb je al bewezen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.