We hebben allemaal weleens vragen die we eigenlijk niet durven te stellen. Zeker als het aankomt op onze vagina. Daarom maakte gynaecoloog Mieke Kerkhof het boek Kunnen eierstokken echt rammelen? Waarin ze meer dan tachtig prangende vragen beantwoordt waarop jij het antwoord waarschijnlijk ook wilt weten. Kek Mama deelt een aantal van haar antwoorden, deze keer: mag je een mannelijke arts weigeren bij je bevalling?
Lees verder onder de advertentie
“Bijna negentig procent van de artsen in opleiding tot gynaecoloog en ruim zeventig procent van alle gynaecologen in Nederland is vrouw. De kans is dus sowieso vrij groot dat je een vrouw treft bij je bevalling. Ook als je onder leiding van een verloskundige bevalt, zal dit in vrijwel alle gevallen een vrouw zijn. Slechts een handjevol mannen heeft het beroep van ‘vroedvrouw’ gekozen.
Lees verder onder de advertentie
Een mannelijke arts weigeren?
Het hangt van de omstandigheden af of het verstandig is om een mannelijke zorgverlener te weigeren. Tijdens kantooruren zijn er veel mensen aan het werk op een verloskundeafdeling, meestal zijn er genoeg vrouwen om je wens een vrouw te willen in te willigen. ’s Avonds, ’s nachts en in de weekenden is het aantal dienstdoenden veel minder en kan het zijn dat de enige die je kan helpen bij je bevalling van het mannelijk geslacht is. Er kan geen vrouwelijke zorgverlener uit haar privésituatie naar het ziekenhuis gebeld worden omdat jij geen man wilt.
Iedereen moet immers kunnen afschakelen als-ie geen dienst heeft. Helaas worden mannelijke coassistenten vaak geweigerd bij bevallingen en ook op de polikliniek. Het is voor deze mannen soms lastig om aan voldoende leermomenten te komen. Ik heb zelf het idee dat hoe mooier de man is, hoe vaker hij de gang op wordt gestuurd. We respecteren de interculturele verschillen. We begrijpen de gêne, maar hopen dat barenden zich realiseren dat professionals, vrouwen en mannen, keurig hun werk doen en vanwege hun professionele houding niets gek vinden.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.