Of je nu net dat tweede streepje op de test hebt gezien of al een tijdje met een buikje rondloopt, je telefoon wordt je beste vriend. Zodra je weet dat er een mini-mensje in je groeit, begin je te googelen. En blijf je googelen.
Lees verder onder de advertentie
Van bizarre kwaaltjes tot ‘mag ik nou wel of niet die burrata eten?’ – de vragen blijven maar komen. Gelukkig hoef je niet verder te zoeken, wij hebben de meest gegoogelde zwangerschapsvragen op een rij gezet en beantwoorden ze voor je.
Lees verder onder de advertentie
1. Is de vijfde ziekte gevaarlijk voor zwangeren?
Een goede vraag, want de vijfde ziekte is echt iets om serieus te nemen als je zwanger bent. Vooral in het eerste trimester kan deze kinderziekte de ontwikkeling van de organen van je baby verstoren. Als je zwanger bent en de vijfde ziekte krijgt, is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Vooral in de eerste helft van de zwangerschap kan het virus risico’s met zich meebrengen, zoals een verhoogde kans op een miskraam of complicaties voor de baby. Als je de vijfde ziekte al eerder hebt gehad, hoef je je geen zorgen te maken, want je hebt dan al antistoffen. Vermijd in ieder geval contact met zieke kinderen en overleg met je arts voor verdere stappen.
Lees verder onder de advertentie
2. Wat als je zwanger bent en je kind heeft waterpokken?
Oké, waterpokken. Als je al eens onder de rode vlekken hebt gezeten, hoef je nergens bang voor te zijn – je hebt antistoffen opgebouwd. Maar heb je die mazzel niet gehad? Dan kun je als zwangere flink ziek worden. Hoe verder je in de zwangerschap bent, hoe groter de kans op complicaties zoals longontsteking (yikes). Gelukkig is de kans klein, maar wel reëel. Dus, handen wassen, afstand houden en hopen dat je de dans ontspringt.
Burrata, die romige mozzarella-bom. Mag dat nou wel of niet als je zwanger bent? Goed nieuws: je mag ‘m gewoon eten, als hij van gepasteuriseerde melk is gemaakt. In Nederland zit je meestal wel safe, maar ben je in het buitenland (of aan het smullen in een Italiaans restaurant)? Vraag dan even of die burrata van gepasteuriseerde melk komt. Is dat niet het geval? Laat ‘m dan maar liggen.
Lees verder onder de advertentie
4. Wat te doen tegen jeukende tepels als je zwanger bent?
Jeukende tepels. Tja, daar zit je echt op te wachten… not. Helaas ontkom je er vaak niet aan, maar je kunt de jeuk wel een beetje verzachten. Een paar tips om die kriebel de baas te blijven:
Lees verder onder de advertentie
Smeren, smeren, smeren. Je tepels zijn waarschijnlijk droog, dus pak een fijne vette crème erbij (met vitamine E, lanoline, cacaoboter of aloë vera). Vermijd producten met alcohol of parfum, want die kunnen het juist verergeren. En nee, een dure tepelcrème is niet altijd nodig – vaseline werkt ook prima.
Investeer in een zwangerschapsbeha. Een goed passende beha voorkomt dat je huid onnodig wordt uitgerekt en biedt fijne ondersteuning. Kies er een van zacht materiaal en je hebt minder last van irritatie.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.