Je baby slikt 4,5 miljoen microplastics per dag in: wat kun je doen?

23.10.2024 09:03
babyflesje microplastics

Microplastics in voeding – het klinkt bijna als een scène uit een slechte sciencefictionfilm. Toch is het helaas de realiteit. Recent onderzoek wijst uit dat zelfs onze allerkleinsten niet aan deze kleine vervuilers ontkomen. Maar wat betekent dit precies voor de voeding van je baby, en nog belangrijker: wat kun je doen om het risico te verkleinen?

Wat zijn microplastics en hoe komen ze in babyvoeding terecht?

Microplastics zijn piepkleine stukjes plastic, vaak kleiner dan vijf millimeter, die ontstaan door het afbreken van grotere plastic objecten. Ze komen terecht in ons water, voedsel en zelfs in babyvoeding. Dit gebeurt via plastic verpakkingen, flessen en het gebruik van magnetrons om voeding op te warmen in plastic bakjes.

Onderzoek gepubliceerd in Nature Food toont aan dat flesgevoede baby’s jaarlijks miljoenen microplastics binnenkrijgen. Uit dit onderzoek bleek dat baby’s dagelijks tot wel 4,5 miljoen plastic deeltjes binnenkrijgen door het gebruik van polypropyleenflessen. Hoewel de langetermijneffecten nog niet volledig bekend zijn, geven wetenschappers aan dat het gebruik van deze flessen aanzienlijke hoeveelheden microplastics kan vrijgeven, vooral wanneer warm water of sterilisatie in het spel komt.

Waarom zijn microplastics een probleem?

Microplastics kunnen in het lichaam terechtkomen en daar blijven zitten. Dit komt doordat ze vaak uit stoffen bestaan die door het lichaam niet worden afgebroken. Onderzoek heeft aangetoond dat microplastics ontstekingen en stress op cellulair niveau kunnen veroorzaken, dat onderzoek heeft zich tot nu toe voornamelijk gericht op dieren. Hoewel er nog geen direct bewijs is voor ernstige schade bij mensen, wijzen experts erop dat baby’s, met hun kwetsbare immuunsysteem, extra risico lopen.

Lees ook: Dilemma: moet ik de plastic broodtrommels van mijn kinderen vervangen door RVS?

Wat kun je doen om blootstelling aan microplastics te verminderen?

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je als ouder kunt nemen om de blootstelling van je baby aan microplastics te verminderen. Hier zijn enkele praktische tips:

1. Vermijd plastic flessen

Onderzoek toont aan dat polypropyleenflessen een belangrijke bron van microplastics zijn. Kies daarom voor glazen babyflessen, een veilig en microplasticvrij alternatief.

2. Verwarm voeding niet in plastic

Het opwarmen van babyvoeding in plastic bakjes of flessen kan leiden tot de afgifte van microplastics. Gebruik liever glazen of keramische bakjes om het eten van je baby te verwarmen.

3. Kies voor biologisch en onbewerkt

Microplastics zitten helaas in de hele voedselketen, zelfs in landbouwproducten. Hoewel biologisch voedsel niet per se microplasticvrij is, bevatten bewerkte voedingsmiddelen soms meer toegevoegde microplastics door verpakkingen en productieprocessen. Onbewerkt voedsel kan dus een gezondere keuze zijn.

4. Gebruik waterfilters

Kraanwater kan ook een bron van microplastics zijn. Overweeg het gebruik van een waterfilter om eventuele plasticdeeltjes uit het drinkwater te halen, vooral als je flesvoeding klaarmaakt.

5. Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten

Sommige verzorgingsproducten, zoals shampoos en lotions, bevatten microplastics. Kies producten met natuurlijke ingrediënten om te voorkomen dat je baby onnodig in aanraking komt met deze deeltjes.

Actuele onderzoeken en de toekomst

De afgelopen jaren is de bezorgdheid over microplastics sterk toegenomen. Dit heeft geleid tot een golf van wetenschappelijk onderzoek, zoals het baanbrekende onderzoek van Trinity College Dublin dat ontdekte dat baby’s tot miljoenen microplasticdeeltjes per dag kunnen binnenkrijgen door flesvoeding. Hoewel er nog veel onbekend is over de langetermijngevolgen, suggereren wetenschappers dat voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden, zoals het wijzigen van bereidingsmethoden en het gebruik van glas in plaats van plastic.

De impact van kleine aanpassingen

Hoewel microplastics alomtegenwoordig zijn, kunnen simpele aanpassingen in je dagelijkse routine de blootstelling van je baby drastisch verminderen. Het is onmogelijk om microplastics volledig te vermijden, maar elke stap richting minder blootstelling helpt om de gezondheid van je baby te beschermen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.