Muggen en zwangerschap: dit is wat jij moet weten

Illustratie bij: Muggen en zwangerschap: dit is wat jij moet weten
Lisette Wiersma
Lisette Wiersma
Leestijd: 3 minuten

We kunnen nog even genieten van het warme weer, maar aan de zomer zit ook een groot nadeel. Die vervelende muggen die jou en je kinderen toch altijd weer te pakken krijgen.

Lees verder onder de advertentie

Na ’s nachts continu het geluid van een mug om je heen te hebben gehad, die in het licht maar niet te vinden was, blijk je de volgende ochtend gestoken te zijn. Het gevolg? Een muggenbult die dagenlang blijft jeuken.

Lees verder onder de advertentie

Zwangerschap

Waar een muggenbult in de meeste gevallen binnen een week weer weg is en je alleen te maken hebt met irritante jeuk, kunnen die vervelende beestjes toch voor iets meer problemen zorgen als je zwanger bent. Jouw zwangerschap zorgt er namelijk voor dat je extra lekker bent voor muggen. Onderzoekers van Parents.com weten nu waarom. 

Lees verder onder de advertentie

Extra aantrekkelijk voor muggen

Als je zwanger bent, heb je te maken met een hogere koolstofdioxide uitstoot en een hogere lichaamstemperatuur, waardoor je voor de muggen makkelijker te vinden bent. Je ademhaling verandert en die extra lichaamswarmte kan ervoor zorgen dat jij meer gaat zweten, wat op zijn beurt ook weer extra aantrekkelijk is voor muggen. Waarschijnlijk heb jij het wel gemerkt, maar als je zwanger bent moet je ’s nachts toch net iets vaker naar het toilet. Ook dit verhoogt de kans op een muggenbeet.

Lees verder onder de advertentie

Voorkomen is beter dan genezen

Dat jij tijdens je zwangerschap een verhoogde kans hebt op muggenbulten moge duidelijk zijn, maar dit geldt tot nu toe vooral voor andere landen. Er is nog geen bewijs dat dit in Nederland ook het geval is. Maar ook dan is voorkomen beter dan genezen. Bart Knols, expert op het gebied van insecten deelt een aantal tips die helpen om muggenbeten te voorkomen. 

Lees verder onder de advertentie

Vier tips om muggenbeten te voorkomen:

  • Ruim broedplaatsen rondom je huis op, zoals stilstaand water in tuinen, emmers, en andere plekken waar muggen dol op zijn.
  • Zorg ervoor dat je huis in topconditie is, denk aan het schoonhouden van dakgoten en platte daken om te voorkomen dat water blijft staan. 
  • Slaap ’s nachts onder een klamboe voor extra bescherming.
  • Gebruik een insectenwerend middel. Belangrijke tip: Vermijd DEET en kies in plaats daarvan voor Care Plus Natural, met limoen eucalyptusolie als hoofdingrediënt.

Klachten zoveel mogelijk voorkomen

Ben je toch gestoken? Kan gebeuren. Het Rode Kruis komt met een aantal tips om klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Koel de steek met een natte kompres of een coldpack.
  • Gebruik een zalf tegen huidirritatie. Kies bijvoorbeeld voor een zalf met menthol, aloë vera of calendula.
  • Wacht enkele dagen tot de plek verdwijnt. Probeer vooral niet te krabben, dit zorgt alleen maar voor meer jeuk of creëert een wondje als je de plek openkrabt. 
  • Heb je ernstige klachten, neem dan contact op met de huisarts. De kans bestaat dat je bent gestoken door de tijgermug, wat zorgt voor meer klachten en mogelijk ook voor knokkelkoorts.

Bron: MyHummy

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken