Waarschijnlijk heb je het al weleens voorbij zien komen, een score op de verpakkingen van producten in de supermarkt. Dit wordt ook wel de Nutri-Score genoemd, maar waar staat het eigenlijk voor en hoe wordt dit berekend?
Lees verder onder de advertentie
Na een lange dag werken ga je naar de supermarkt om het eten voor vanavond te halen. Je loopt langs de schappen, op zoek naar iets wat de kinderen graag eten en gezond is. Je ziet een bepaald product, met daarbij een score op de verpakking. Misschien heb je toch de neiging om voor het product te gaan die het beste scoort, terwijl je niet precies weet waar die score op gebaseerd is. In dit artikel leggen wij uit wat dit nou precies betekent.
Lees verder onder de advertentie
Waar staat de Nutri-Score voor?
De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo die de samenstelling van een product uitdrukt aan de hand van een score. Zo kun je gelijk zien welk product de beste keuze is. Er zijn vijf mogelijke scores, waarbij een donkergroene A de beste score is en een rode E de slechtste. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen wordt de Nutri-Score gebruikt, waaronder België, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland.
Lees verder onder de advertentie
Hoe wordt de Nutri-score berekend?
Achter de Nutri-Score zit een formule. Voor eiwit, vezels, fruit, groenten en peulvruchten krijgt een product pluspunten. Hoe hoger de score, hoe meer van deze voedingsstoffen er in het product zitten. Dan komt er vaak een A-score of B-score op de verpakking te staan. Voor suikers, zout, verzadigd vet en een hoog aantal calorieën worden minpunten gegeven. Ook hier, hoe meer, hoe slechter de score. Dan zal er vaak juist een C-score, D-score of een E-score op komen te staan.
Lees verder onder de advertentie
Deze berekening geldt overal, met uitzondering van een paar producten. Voor deze productgroepen werkt de formule namelijk niet goed genoeg, wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld de calorieën in olie en vet de score te veel naar beneden halen. De score geldt niet voor:
Rood vlees
Vetten, oliën en noten
Kaas
Dranken
Is een product met een A-score altijd het meest gezond?
Niet per se. Het heeft wel een betere samenstelling dan andere vergelijkbare producten. De Nutri-Score is anders dan de schijf van vijf. Deze is meer gericht op de voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven, terwijl de Nutri-Score echt gericht is op producten onderling vergelijken. Het zegt dus iets over de productgroep. Een bepaalde pizza kan een groene A krijgen omdat deze de gezondste is van alle pizza’s, maar dat betekent niet dat het gezonder is dan een salade.
Lees verder onder de advertentie
Bovendien zijn er zaken waar de Nutri-Score geen rekening mee houdt, bijvoorbeeld met of een product biologisch is of niet. De Nutri-Score kan dus een handig hulpmiddel zijn, maar staar je er niet blind op en gebruik je gezond verstand.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.