Deze 5 onbekende kwalen horen óók bij ontzwangeren. Welke kan jij van je bingokaart afvinken?

26.09.2024 17:00
ontzwangeren-hier-krijg-je-na-bevalling-mee-te-maken

Negen maanden op, negen maanden af; het gezegde kennen we allemaal. Toch maakt dit de periode van ontzwangeren er niet makkelijker op. Ook als je nog eens van die vage, onbekende klachten krijgt waarvan je denkt: hoort dit er óók nog bij?

Hoe lang duurt ontzwangeren?

Haaruitval, moodswings, vermoeidheid: als nieuwe mama is het leven na de bevalling zeker niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De lichamelijke klachten en kwalen waar je mee te maken krijgt na je bevalling ‘horen erbij’, maar leuk is anders. 

Ook vraag je jezelf regelmatig af: hoelang duurt ontzwangeren? Stiekem hoop je toch dat de hormoongoden jou gunstig gezind zijn en het iets korter duurt dan negen maanden. Want laten we eerlijk zijn: negen maanden moodswings hebben is lang!

Maar let op: die negen maanden is een gemiddelde. Bij de een duurt het langer, bij de ander korter. Er is dus niet echt een sluitend antwoord op te geven, want bij elke vrouw gaat de ontzwangerfase anders. De een heeft er heel veel last van, de ander kent het woord ontzwangeren niet eens.

Ja, deze klachten horen ook nog bij ontzwangeren

1. Droge ogen

Droge en geïrriteerde ogen, slecht zien of een veranderde sterkte. Er kan best veel veranderen tijdens en na je zwangerschap aan je zicht en ogen. Door een andere hormoonbalans verandert de samenstelling van je traanvocht en kun je meer last hebben van droge ogen. Opticiens raden ook aan om pas na negen maanden je ogen opnieuw te laten meten. Heb je er veel last van? Ga dan eerder naar je huisarts of opticien.

2. Moeite met concentreren en slechter geheugen

Gebroken nachten en slaaptekort zorgen ervoor dat je je meer vermoeid voelt en moeilijker kan concentreren. Maar ook een dalend oestrogeengehalte zorgt voor een slechtere concentratie. Zit je dus niet op te vreten van frustratie als je minder goed kan concentreren op je werk. Neem vaker pauze, ga even naar buiten en drink veel water. 

3. Een (schoen)maat groter

Opzwollen voeten is een bekende zwangerschapskwaal. Toch hopen we allemaal dat dit na de zwangerschap weer terug krimpt naar je oude maat. Think again. Een halve tot een hele schoenmaat groter is heel normaal. Voordeel is wel: je kan wel met een gegronde reden beginnen aan je nieuwe schoenencollectie. 

4. Nachtelijk zweten

In je kraamweken is nachtelijk zweten een bekend fenomeen. Maar het kan ook na een paar weken of maanden weer terugkomen. Wat helpt? Draag katoenen pyjama’s en blijf weg van synthetische stofjes.

5. Veranderde menstruatie

Was je eerder altijd twee of drie dagen licht ongesteld en fietste je makkelijk door je menstruatidedagen heen? Het kan zomaar zijn dat je na je bevalling ineens veel meer PMS-klachten en meer bloedverlies hebt.

Maar niet meteen in de stress schieten: dit is lang niet zo bij iedereen natuurlijk. En de meeste vrouwen voelen zich na negen maanden al stukken beter dan in hun kraamtijd. Het gaat dus beter worden. You got this, mom.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.