5 tekenen dat je een opgeblazen gevoel serieus moet nemen

13.10.2024 17:31
opgeblazen gevoel Bron: Unsplash

Een opgeblazen buik is niet alleen irritant, het kan je hele dag verpesten. Je voelt je alsof je een wandelende luchtballon bent, klaar om te knappen bij de kleinste beweging.

Maar hoe weet je of het tijd is om écht iets aan je gasprobleem te doen, of dat je gewoon te enthousiast aan de borrelhapjes bent gegaan? Hier zijn vijf tekenen dat je darmen serieus om aandacht schreeuwen.

Van ochtendje strak naar avondje strak getrokken

Je begint de dag fris en fruitig, met een broek die perfect past. Maar tegen de avond voelt het alsof je buik zichzelf heeft opgeblazen als een luchtbed tijdens een zomervakantie. De knoop van je broek? Die staat op het punt van exploderen. Dit is meer dan een simpele after-dinner-belly—je darmen zijn in protestmodus.

Voel je na elke maaltijd als een opblaasbare ballon?

Of je nou een broodje kaas eet of een gezonde salade naar binnen werkt, als je na elke maaltijd opgeblazen voelt, is dat geen toeval. Dit is een teken dat je spijsvertering niet optimaal werkt. Misschien kan je lichaam bepaalde koolhydraten niet goed afbreken, zoals in brood of pasta. Je voelt je niet alleen vol, je lijkt ook nog eens klaar om weg te zweven.

Lees ook: Is een waterige menstruatie een teken dat je zwanger bent?

Buikpijn die niet weggaat? pas op!

Gas en een opgeblazen gevoel zijn vervelend, maar als je constant buikpijn hebt die maar niet weggaat, is er meer aan de hand. Het kan duiden op voedselintoleranties of zelfs prikkelbare darm syndroom (PDS). We hebben het hier niet over dat lichte ongemak na een grote maaltijd, maar serieuze pijn die het gevoel geeft dat je buik op knappen staat.

Wind je minder op… letterlijk

We doen het allemaal, maar als je het idee hebt dat je jezelf kunt inschrijven voor een scheetwedstrijd en met vlag en wimpel zou winnen, dan is er werk aan de winkel. Overmatige gasvorming, vooral als het ruikt alsof er iets binnenin je is gestorven, is een duidelijk signaal dat je spijsvertering niet lekker loopt.

Constant vol, zelfs na een klein hapje

Je eet een kleine snack, maar toch voel je je alsof je net een volledig kerstdiner achter de rug hebt. Dit kan betekenen dat je maag te langzaam werkt en moeite heeft om voedsel te verteren. Hierdoor blijf je met een opgeblazen gevoel en gasvorming zitten, alsof je lijf de pauzeknop heeft ingedrukt en het feestje niet door mag gaan.

Wat kun je eraan doen?

Herken je jezelf in deze signalen? Dan is het tijd om je voeding eens onder de loep te nemen. Vermijd bewerkte koolhydraten zoals witbrood en suikers, en kies in plaats daarvan voor vezelrijke opties zoals volkorenbrood, groenten en fruit. Vergeet niet om genoeg water te drinken en regelmatig te bewegen, zelfs een dagelijkse wandeling kan al verschil maken. Overweeg ook probiotica om je darmflora weer op het goede spoor te krijgen. Want laten we eerlijk zijn: niemand wil de hele dag rondlopen als een wandelend luchtbed.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.