Waarom pesticiden gevaarlijk zijn en hoe je ze makkelijk van groenten en fruit verwijdert

31.07.2024 17:00

In een vorig artikel waarschuwden we dat aardbeien uit de supermarkt vol gif kunnen zitten en niet zo’n goed idee zijn voor kids. Maar wat zijn die pesticiden eigenlijk? En waar moet je op letten bij het kopen van fruit en groenten?

Wat zijn pesticiden?

Pesticiden zijn chemische stoffen die worden gebruikt om ongewenste insecten, planten, schimmels en andere organismen te bestrijden die schade kunnen veroorzaken aan gewassen. Ze worden veelvuldig ingezet in de landbouw om de opbrengst van voedsel te beschermen en te verhogen, waardoor we meer fruit, groenten en granen beschikbaar hebben. Pesticiden kunnen ook worden gebruikt in tuinen en parken om ongedierte onder controle te houden.

Lees ook – 9x groenten en fruit met verdacht veel menselijke trekjes

Waarom zijn pesticiden schadelijk?

Hoewel pesticiden nuttig zijn voor het beschermen van gewassen, kunnen ze ook schadelijke effecten hebben op het milieu en de gezondheid. Sommige pesticiden bevatten stoffen zoals PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen), die bekendstaan om hun langdurige aanwezigheid in het milieu en de mogelijkheid om zich op te hopen in mens en dier. Blootstelling aan hoge niveaus van deze stoffen kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals hormonale verstoringen, verminderde vruchtbaarheid, en een verhoogd risico op bepaalde ziekten.

Kinderen en zwangeren

Pesticiden kunnen vooral gevaarlijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen vanwege hun specifieke kwetsbaarheden. Kinderen zijn gevoeliger voor pesticiden omdat hun lichamen en organen nog in ontwikkeling zijn. Hun immuunsysteem en detoxificatiesystemen zijn nog niet volledig ontwikkeld, wat betekent dat ze minder goed in staat zijn om schadelijke stoffen af te breken en te elimineren. Daarnaast hebben kinderen een hogere ademhalings- en stofwisselingstempo dan volwassenen, waardoor ze relatief meer gifstoffen kunnen opnemen in verhouding tot hun lichaamsgewicht.

Tijdens de zwangerschap kunnen pesticiden de placenta passeren en de zich ontwikkelende foetus bereiken. De foetus is extra gevoelig voor chemische stoffen, omdat de organen en systemen in deze periode cruciale ontwikkelingsstadia doormaken. Blootstelling aan pesticiden kan de ontwikkeling van de hersenen en andere organen beïnvloeden en kan het risico op aangeboren afwijkingen of ontwikkelingsproblemen vergroten.

Lees ook – Onderzoek heeft eindelijk de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid uitgewezen

Hoe was je groenten en fruit?

Om het risico op blootstelling aan pesticiden te verminderen, kun je het beste voor biologische producten kiezen. Biologische producten bevatten minder pesticiden. Ook kun je groenten en fruit schillen, zodat de pesticiden die zich aan de oppervlakte hechten worden verwijderd. Het beste is je groenten en fruit goed schoon te maken na aankoop. Hier zijn een paar eenvoudige stappen die je kunt volgen:

  1. Spoel met water: Spoel alle groenten en fruit grondig af onder koud stromend water. Dit helpt om vuil en oppervlakkige pesticiden te verwijderen.
  2. Gebruik baking soda: Voeg een eetlepel baking soda (zuiveringszout) toe aan een kom met water. Laat je groenten en fruit enkele minuten in deze oplossing weken. Baking soda kan helpen om pesticiden af te breken en te verwijderen.
  3. Spoel opnieuw: Spoel de groenten en fruit na het weken opnieuw af met schoon water om eventuele resterende baking soda en losgemaakte pesticiden weg te spoelen.
  4. Droog ze af: Droog je groenten en fruit af met een schone doek of papieren handdoek om overtollig water en eventuele resterende stoffen te verwijderen.

Extra tips

De Environmental Working Group (EWG) publiceert jaarlijks een lijst van de “Dirty Dozen” – de fruit- en groentensoorten die vaak de hoogste niveaus van pesticiden bevatten. Het kan nuttig zijn om deze lijst erbij te pakken wanneer je (online) boodschappen doet. Als je de ruimte hebt, kan zelf tuinieren een goede manier zijn om pesticiden te vermijden. Je kunt dan biologische methoden gebruiken om plagen te bestrijden. Volg deze 6 simpele stappen om met je kinderen een moestuin te beginnen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.