Uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat jaarlijks maar liefst 40 miljoen vrouwen wereldwijd last krijgen van postnatale aandoeningen na hun bevalling. Ieder jaar bevallen er zo’n 140 miljoen vrouwen, dus het gaat om meer dan een kwart.
Lees verder onder de advertentie
Postnatale aandoeningen
Dat bevallen in de meeste gevallen geen pretje is, dat is natuurlijk wel bekend. ‘Even afzien en dan krijg je er iets heel moois voor terug’, wordt er vaak gedacht. Maar dat het zo simpel niet ligt, blijkt nu wel uit deze schokkende cijfers. Ontzettend veel vrouwen houden hele vervelende klachten over aan hun bevalling en daar moet meer erkenning voor komen, vinden experts.
Lees verder onder de advertentie
Pijn, angsten en depressies
Het onderzoek van de WHO werd donderdag gepubliceerd in het vakblad The Lancet Global Health. Hierin worden klachten als angsten, depressies, pijn bij het vrijen, pijn in de onderrug, incontinentie, bevallingsangst en secundaire onvruchtbaarheid beschreven. Deze klachten kunnen maanden of zelfs jarenlang aanhouden.
Lees verder onder de advertentie
Dagelijks lijden
Pascale Allotey, directeur seksuele en reproductieve gezondheid en onderzoek bij de WHO, zegt hierover: “Veel van die aandoeningen veroorzaken heel wat lijden, zowel emotioneel als fysiek, in het dagelijkse leven van vrouwen, tot lang na de geboorte. En toch worden ze in het algemeen niet genoeg erkend, herkend en gerapporteerd.”
Lees verder onder de advertentie
Betere toegang tot zorgverleners
Ze vervolgt: “Vrouwen moeten tijdens hun leven, ook buiten het moederschap, toegang hebben tot zorgverleners die naar hun bezorgdheden luisteren en aan hun noden tegemoetkomen, zodat ze niet alleen de bevalling overleven maar ook van een goede gezondheid en levenskwaliteit kunnen genieten.”
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.