Dit jaar is de rotavirusvaccinatie toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma voor baby’s die vanaf 1 januari 2024 geboren zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat veel ouders nog niet goed bekend zijn met het rotavirus. Daarom hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.
Hoe herken je een rotavirusinfectie?
Een rotavirusinfectie is een besmettelijke infectie waarbij een ontsteking van de maag en de darmen optreedt. In Nederland komt het veel voor, vooral bij jonge kinderen tot 2 jaar oud. Per jaar komen 3.500 kinderen, vanwege uitdroging door besmetting met het rotavirus, in het ziekenhuis terecht.
Een rotavirusinfectie is te herkennen aan de volgende symptomen:
Overgeven
(hevige) diarree
Koorts
Misselijkheid
Buikpijn en buikkramp
Hoe bescherm je jouw kleintje tegen besmetting?
Het rotavirus is erg besmettelijk en zit in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt; deze ontlasting is daarom besmettelijk. Iemand die een rotavirusinfectie heeft kan anderen besmetten. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus op de handen en in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Het goed wassen van de handen is dan ook belangrijk. Vaccinatie beschermt tegen rotavirusinfectie.
De rotavirusvaccinatie
De rotavirusvaccinatie is een vaccin, dat via druppels in de mond wordt gegeven. Het vaccin wordt 6 tot 9 weken na de geboorte gegeven bij de eerste vaccinatieafspraak en nogmaals rond 3 maanden. Baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen de vaccinatie automatisch aangeboden. Vanaf half februari zijn de eerste vaccinaties gegeven. Ouders ontvangen vanzelf een uitnodiging voor de vaccinatie. Zij hoeven hier niets voor te doen.
Bestaand vaccin
De rotavirusvaccinatie is dit jaar voor het eerst onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, maar het vaccin dat gebruikt wordt bestaat al veel langer. Ook is het druppelvaccin in andere landen al langer onderdeel van de vaccinatieprogramma’s.
Wil je meer weten over het rotavirus? Klik dan hier voor meer informatie over de rotavirusinfectie en hier voor meer informatie over de rotavirusvaccinatie.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met RIVM.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.