Zó bescherm je jouw kleintje tegen het rotavirus

20.09.2024 07:00

Dit jaar is de rotavirusvaccinatie toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma voor baby’s die vanaf 1 januari 2024 geboren zijn. Uit recent onderzoek blijkt dat veel ouders nog niet goed bekend zijn met het rotavirus. Daarom hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.

Hoe herken je een rotavirusinfectie?

Een rotavirusinfectie is een besmettelijke infectie waarbij een ontsteking van de maag en de darmen optreedt. In Nederland komt het veel voor, vooral bij jonge kinderen tot 2 jaar oud. Per jaar komen 3.500 kinderen, vanwege uitdroging door besmetting met het rotavirus, in het ziekenhuis terecht.

Een rotavirusinfectie is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Overgeven
  • (hevige) diarree
  • Koorts
  • Misselijkheid
  • Buikpijn en buikkramp 

Hoe bescherm je jouw kleintje tegen besmetting?

Het rotavirus is erg besmettelijk en zit in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt; deze ontlasting is daarom besmettelijk. Iemand die een rotavirusinfectie heeft kan anderen besmetten. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus op de handen en in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Het goed wassen van de handen is dan ook belangrijk. Vaccinatie beschermt tegen rotavirusinfectie.

De rotavirusvaccinatie

De rotavirusvaccinatie is een vaccin, dat via druppels in de mond wordt gegeven. Het vaccin wordt 6 tot 9 weken na de geboorte gegeven bij de eerste vaccinatieafspraak en nogmaals rond 3 maanden. Baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen de vaccinatie automatisch aangeboden. Vanaf half februari zijn de eerste vaccinaties gegeven. Ouders ontvangen vanzelf een uitnodiging voor de vaccinatie. Zij hoeven hier niets voor te doen.

Bestaand vaccin

De rotavirusvaccinatie is dit jaar voor het eerst onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, maar het vaccin dat gebruikt wordt bestaat al veel langer. Ook is het druppelvaccin in andere landen al langer onderdeel van de vaccinatieprogramma’s.

Wil je meer weten over het rotavirus? Klik dan hier voor meer informatie over de rotavirusinfectie en hier voor meer informatie over de rotavirusvaccinatie. 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met RIVM.