In de wintermaanden kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. Maar hoe weet je of je kindje het écht niet te koud heeft in bed? Twee kinderslaapcoaches delen belangrijke signalen waaraan je kunt zien dat het misschien tijd is voor een extra laagje of een warme slaapzak.
Lees verder onder de advertentie
Als ouder wil je niets liever dan dat je kindje lekker warm en comfortabel slaapt. Deze zeven signalen vertellen je meer over het comfort van je kleintje volgens slaapexperts Janine Nuttycombe en Lianne van Vliet.
Zo check je of kindje het te koud heeft in bed
1. Koude borst of nekje
Voel eens aan de nek van je kind. Deze plekken zijn een goede graadmeter voor hun temperatuur. Als ze fris of koud aanvoelen, is dat een duidelijk teken dat ze meer warmte nodig hebben. Kinderslaapcoach Janine Nuttycombe tipt: “Check ook de borst om te bepalen of je kindje het koud heeft.”
2. Rusteloos slapen
Je kindje draait, woelt en lijkt geen fijne slaaphouding te kunnen vinden. Herkenbaar? Een van de redenen kan zijn dat ze het te koud hebben, legt Nuttycombe uit op Instagram. Kou zorgt ervoor dat het lichaam niet goed tot rust komt, waardoor slapen oncomfortabel wordt. “Ook slapen ze niet diep en kunnen ze vroeger wakker worden in de ochtend.”
Kruipt je kleintje vaak in het hoekje van het bed? Dan kan dit volgens Nuttycombe een teken zijn dat ie het te koud heeft. Kijk ook of je kind niet op de tocht ligt.
4. Poepluier en slaaphouding
Ook slaapexpert Lianne deelt op Instagram haar advies. Er zijn namelijk nóg een paar signalen die duidelijk maken dat je kindje het ’s nachts te koud heeft, komen ze:
Je kindje is vaak wakker tussen 3.00 en 5.00 uur;
Je kindje wordt wakker met een poepluier;
Je kindje ligt vaak op de buik met de armpjes onder het lijfje en de billen omhoog.
Wat kun je doen?
We snappen dat het lastig is om te zien of kindje het eigenlijk te koud heeft in bed. Blijkt het dat je kindje het te fris vindt in bed? Check dan even de TOG-waarde van het slaapzakje. “Deze waarde geeft aan hoe warm de slaapzak is”, vertelt Janine. “Check ook de kamertemperatuur om de juiste slaapzak te kiezen. De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden.” Goed om te weten!
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.