Je kent het wel: een heerlijk zonnig dagje buiten met de kids. Na afloop geen ontkomen aan, de aftersun wordt bovengehaald. Maar wacht eens even, heb je ook al gecheckt op die kleine, maar o zo vervelende, teken?
Lees verder onder de advertentie
Wat zijn teken en waar leven ze?
Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zich voeden met bloed van mensen en dieren. Ze zijn vooral actief in bosrijke gebieden, hoog gras, struikgewas en zelfs in je eigen achtertuin. Teken gedijen in vochtige en beboste gebieden, maar leven ook in parken, tuinen en zelfs stedelijke gebieden. Ze houden van warme, vochtige omgevingen waar ze gemakkelijk kunnen wachten op een passerende gastheer. Teken zijn het meest actief in de lente en zomer, wanneer de temperaturen stijgen. Extra belangrijk dus om op je hoede te zijn wanneer je tijd buitenshuis doorbrengt, vooral in gebieden waar teken veel voorkomen.
Teken kunnen ziekten overbrengen, waaronder de beruchte ziekte van Lyme, veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze infectieziekte kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als ze niet op tijd worden behandeld. Symptomen van de ziekte van Lyme zijn onder meer koorts, vermoeidheid, gewrichtspijn en een karakteristieke rode kring rond de beet. Om tekenbeten te voorkomen, kun je lichte kleding dragen die je huid bedekt, insectwerende middelen die DEET bevatten gebruiken en hoog gras en dichte begroeiing vermijden.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je een tekenbeet?
Het is hoe dan ook belangrijk om jezelf, je kids en je huidsdier(en) regelmatig te controleren op tekenbeten, vooral na een lekkere zomerdag in het bos, park of elders buitenshuis doorgebracht te hebben. Controleer grondig op warme plekken zoals achter de oren, in de oksels, tussen de tenen en in de liesstreek. Een tekenbeet kan eruitzien als een rode bult op de huid, vergelijkbaar met een muggenbeet. Soms is de beet moeilijk te zien, vooral als de teek zich nog aan de huid vasthecht.
Lees verder onder de advertentie
Let op roodheid en zwelling op de plaats van de beet en jeuk of een branderig gevoel. Een zwart puntje op de huid na een tekenbeet kan duiden op het achtergebleven monddeel van de teek. Teken hebben kleine weerhaken aan hun monddelen, waarmee ze zich vastzetten in de huid om bloed te zuigen. Als de teek verwijderd wordt, kan het zijn dat een deel van de monddeeltjes achterblijft, vooral als de teek stevig vastzit.
Als je een tekenbeet ontdekt, verwijder de teek dan zo snel mogelijk met een pincet of speciale tekenverwijderaar, met een draaiende beweging om de mond van de teek te vermijden. Reinig de beet grondig met alcohol of zeep en water. Let ook goed op eventuele restanten! Als er problemen zijn met het verwijderen van het resterende deel van de teek, of als er tekenen zijn van infectie, is het verstandig om medische hulp in te roepen.
Houd de beet sowieso goed in de gaten en raadpleeg een arts als er zich symptomen van de ziekte van Lyme voordoen. Let op symptomen zoals koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, en vooral op de aanwezigheid van een rode, ringvormige uitslag rond de beet.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.