De laatste loodjes: Dit zijn de 5 tekenen dat je bevalling echt begint

Zwangere buik
Soraya Ghane
Soraya Ghane
Leestijd: 4 minuten

Je hebt er maanden naar uitgekeken: de komst van je kleine. Je kan niet wachten om je baby te bewonderen, knuffelen en kussen. Er is dan ook één ding dat je bezighoudt: wanneer begint de bevalling echt?

Lees verder onder de advertentie

Hoe weet je nou zeker dat het zover is? Helemaal zeker is het niet, maar deze signalen vertellen je dat je jouw kindje snel zult ontmoeten.

Tekenen dat de bevalling begint

  1. Je hebt onwijze nesteldrang
    Het welbekende gevoel om alles voor te bereiden van de komst van je kleintje. Je huis moet blinken en alles moet spic en span zijn voordat de baby arriveert. Of je nu alles stofzuigt, de badkamer boent of zelfs de babykleertjes voor de tiende keer wast: deze drang is heel normaal.
  2. Je verliest je slijmprop
    Tijdens je zwangerschap sluit een slijmprop de baarmoedermond af. Wanneer je baarmoeder begint te verstrakken, kan deze slijmprop loskomen. Dit kan samengaan met een beetje bloed. Geen zorgen, want dit is juist een goed teken. Het betekent niet dat de bevalling meteen begint, want het kan nog dagen of zelfs weken duren. Blijf gewoon je ding doen, de baby zit nog steeds veilig en wel in de vruchtzak.
  3. Je hebt last van bloedverlies
    Over bloedverlies gesproken: een klein beetje bloedverlies kan betekenen dat je baarmoedermond aan het verweken en ontsluiten is. Met nadruk op ‘een beetje’. Als je veel bloed verliest, is het tijd om de verloskundige te bellen. Dit is belangrijk!
  4. Je verliest je vruchtwater
    Wanneer je vruchtwater verliest, kan dit druppelend gebeuren of als een echte plas zijn. Laat het meteen weten aan je verloskundige. Bij verlies van vruchtwater moet de bevalling het liefst binnen 24 uur beginnen om het risico op infecties te minimaliseren.
  5. Je krijgt weeën – zie volgende alinea

Lees ook – Huis Vol Liefde: Marieke Elsinga vertelt over razendsnelle bevalling

Verschillende soorten weeën

Iedere (aanstaande) moeder weet: weeën spelen een grote rol bij de bevalling. Sommige weeën hoeven niet altijd voor paniek te zorgen, want die zijn juist hartstikke normaal. Het is goed om te weten welke soorten weeën je kunt verwachten, zodat je voorbereid bent op wat (lees: welke hel) komen gaat.

Lees verder onder de advertentie
  1. Voorweeën
    Ook wel harde buiken genoemd, deze kunnen weken voor de bevalling beginnen. Ze worden sterker als de bevalling dichterbij komt. Het is heel normaal om ze te verwarren met echte weeën, vooral bij je eerste zwangerschap. Twijfel je? Bel je verloskundige!
  2. Indalingsweeën
    Deze weeën ontstaan doordat je baby in je bekken daalt. Het kan voelen als menstruatiepijn of een stekende pijn, maar sommige vrouwen voelen er bijna niets van.
  3. Ontsluitingsweeën
    Dit zijn de echte weeën die de bevalling in gang zetten. Ze beginnen vaak mild en worden steeds sterker. Je voelt ze niet alleen in je buik, maar soms ook in je rug en benen. Ontsluitingsweeën komen meestal om de 3 à 4 minuten en duren ongeveer een minuut. De verloskundige controleert tijdens deze weeën je baarmoedermond om te zien of je al 10 centimeter ontsluiting hebt.
  4. Buikweeën
    Bij buikweeën voel je kramp in je buik en je baarmoeder wordt hard. Ontspanning is key! Probeer een warme kruik te gebruiken of ademhalingsoefeningen te doen.
  5. Rugweeën
    Deze weeën zijn vooral voelbaar in je rug. Warmte en een goede houding kunnen verlichting bieden. Is er een vertrouweling in de buurt? Vraag of diegene je rug masseert.
  6. Beenweeën
    Bij deze weeën voel je pijn in je bovenbenen. Veel vrouwen vinden deze weeën vervelend omdat ze moeilijk op te vangen zijn. Ook hier kan een massage wonderen doen.
  7. Weeënstorm
    Ervaar je in 10 minuten tijd 6 of meer weeën? Dan heb je een weeënstorm! Dit kan ervoor zorgen dat je snel 10 centimeter ontsluiting bereikt.
  8. Persweeën
    Deze voelen aan als een golven die sterker en groter worden. Veel vrouwen beschrijven dit gevoel als ze moeten poepen. Gebruik deze krachtige weeën om mee te persen en je kindje ter wereld te brengen.
  9. Naweeën
    Na de bevalling zorgen naweeën ervoor dat je baarmoeder weer samentrekt en terugkeert naar zijn normale grootte. Dit kan voelen als intense buikkrampen en bij een tweede of derde bevalling zijn ze vaak sterker, omdat de spieren in je buik wat slapper zijn geworden.

Bereid je voor op de bevalling

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en maak gebruik van bevalboeken, cursussen en alle informatie die je kunt vinden. De bevalling is intens, maar ook prachtig. Vergeet niet: jouw lichaam is er voor gemaakt!

Lees verder onder de advertentie

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken