Déze theesoorten kunnen jonge kinderen beter niet drinken

22.07.2024 17:00
vriendschap moeders band weg Beeld: Unsplash

Naast melk en water is thee een van de eerste dingen die een baby mag drinken. Maar wist je dat er ook theesoorten zijn die je jonge kinderen beter niet kunt geven? En dat er ook een limiet zit aan de hoeveelheid thee per dag? Wij vertellen je er alles over.

Baby’s en thee

De eerste zes maanden haalt je baby al zijn vocht uit melk. Daarna mag je hem andere dranken aanbieden zoals water en lauwe thee. Dit kun je heel rustig opbouwen. Hij hoeft niet gelijk een hele beker leeg te drinken. Ga voor lauwe thee zonder suiker en kies het liefst een smaakje zonder cafeïne. Je kunt hierbij denken aan kruidenthee zoals kamille, rooibos, munt, kamille en verveine, of thee gemaakt van alleen fruit. In zwarte en groene thee zit wel cafeïne. Het is niet zo dat je kindje dit helemaal niet mag, maar teveel cafeïne is niet goed voor het zenuwstelsel van het kind. Eén à twee kopjes per dag is geen probleem. Laat je kind sowieso niet de hele dag door thee drinken, maar wissel af met water en melk.

Welke theesoorten mogen ze niet?

Geef kinderen tot 1 jaar geen thee met kaneel, venkel of anijs. Van zoethoutthee geef je ze liever niet meer dan één kopje per dag. In deze theesoorten zitten plantengifstoffen. Baby’s krijgen daar snel teveel van binnen. Voor oudere kinderen kan dit geen kwaad. Er wordt soms beweerd dat deze theesoorten helpen tegen darmkrampjes, maar volgens het Voedingscentrum klopt dat niet.

Hoeveel thee mogen kinderen per dag?

In groene en zwarte thee zit cafeïne en daar wil je je kind niet teveel van geven. Ook omdat het invloed kan hebben op de slaap en nachtrust is voor ouders natuurlijk heilig. Het Voedingscentrum geeft onderstaande adviezen over de hoeveelheid thee per leeftijd. Als je de thee verdunt of heel slap zet, mag je meer geven. Zoals we eerder al schreven, zijn er ook theesoorten zonder cafeïne, zoals kruidenthee en fruitthee. Voor deze theesoorten geldt dit limiet niet.

  • Kinderen van 1 tot en met 3 jaar: geef niet meer dan 1 tot 2 kopjes zwarte of groene thee op een dag.
  • Kinderen van 4 tot en met 8 jaar: geef niet meer dan 1 tot 3 kopjes zwarte of groene thee op een dag.
  • Kinderen van 9 tot en met 13 jaar: geef niet meer dan 2 tot 5 kopjes zwarte of groene thee op een dag.
  • Kinderen van 14 tot 18 jaar: geef niet meer dan 3 tot 6 kopjes zwarte of groene thee op een dag.

Bron: Voedingscentrum

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.