De bevalling, het moment waarop je kind voor het eerst kennismaakt met de wereld. Veel vrouwen bevallen in het ziekenhuis, maar ook thuis bevallen is een mogelijkheid. Sommige vrouwen kiezen hier bewust voor, maar waarom eigenlijk en hoe vaak gebeurt dit?
Lees verder onder de advertentie
Thuis bevallen is iets typisch Nederlands. Nederland is namelijk een van de enige landen waarin vrouwen thuis kunnen bevallen onder begeleiding van een verloskundige. Het percentage thuisbevallingen lag in 2023 op 14 procent, in coronatijd kozen zelfs nog meer vrouwen voor een thuisbevalling. Thuis bevallen is helemaal veilig. Onder begeleiding van een verloskundige is het zelfs even veilig als in het ziekenhuis bevallen, blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.
Lees verder onder de advertentie
Voordelen
Vrouwen die thuis bevallen doen dit om verschillende redenen. Zo heb je thuis vaak toch een meer ontspannen gevoel dan onder het TL-licht van het ziekenhuis. Niet al puffend te hoeven haasten is natuurlijk ook heel fijn. In andere landen wordt er in het ziekenhuis vaak een ruggenprik gegeven. Dit is in Nederland niet standaard, dus als je de ruggenprik niet nodig denkt te hebben, is thuis bevallen zeker een goede optie. Na de bevalling nog helemaal naar huis terugrijden is gelukkig ook niet nodig. Je kunt gelijk onder je eigen douche stappen om jezelf op te frissen.
Waarom hebben deze moeders gekozen voor een thuisbevalling?
Via Mamaplaats vertellen meerdere moeders over waarom zij ervoor hebben gekozen om thuis te bevallen.
mamajork: ‘Thuis is mijn eigen plekje, daar voel ik me het meest op mijn gemak. Ook wist ik van tevoren al dat ik geen pijnbestrijding wilde. Vanuit mijn omgeving heb ik al meerdere positieve verhalen over thuisbevallingen gehoord, dus ik had er vertrouwen in. Natuurlijk kan er altijd wat gebeuren waardoor je toch naar het ziekenhuis moet, maar dan is het niet anders.’
ourmiracleofnature: ‘Het voelt natuurlijk en vertrouwd om thuis te bevallen. Het verhaal dat je zonder medische redenen in het ziekenhuis kan bevallen, maar dat hier wel kosten aan verbonden zijn, heeft mij doen overtuigen. Ik ben niet ziek en ik ben een gezonde vrouw. Mijn kleintje is in orde. Kortom, ik ga het doen!’
MP89: ‘Mijn vorige (eerste) bevalling in het ziekenhuis is zo goed verlopen, dat ik besluit om deze komende bevalling thuis te doen. Ik voel me zelfverzekerd en lichamelijk goed genoeg om dit zonder pijnstilling thuis te doen.’
Eerlijke praat: ‘Bij mijn vorige bevalling moest ik met persweeën toch naar het ziekenhuis. Die ervaring was minder leuk. Durfde ik het nu aan om thuis te bevallen? Na veel gesprekken met mijn partner en de verloskundige koos ik voor een thuisbevalling. Ik wilde niets liever dan thuis bevallen, want dat voelde veilig. Ik moest het zelf doen dus koos ik ervoor om op mijn gevoel te vertrouwen.’
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.