Lopen de sportschema’s van kinderen uit de hand? In een TikTok die viral gaat vraagt een moeder zich af of het trainingschema van haar zevenjarige nog normaal is. Blijft recreatief sporten nog leuk op deze manier?
Lees verder onder de advertentie
Overvolle agenda’s door sporttrainingen: hoe houdt je het leuk?
“Trainingen van maandag tot en met donderdag van 18.00 tot 20.00 én nog een wedstrijd op zaterdag – is dit normaal?”, vraagt Amerikaanse moeder CC van het TikTok-account @theflockingbennetts zich af. Ze raakt met haar TikTok een gevoelige snaar bij ouders en dit leidde tot honderden reacties van ouders die hun eigen ervaringen deelden. In de reacties deelden ouders gemengde meningen op jeugdsportschema’s.
Lees verder onder de advertentie
Allieoope: “Wij hebben 1 dag per week, 1 uur. Twee dagen zou genoeg zijn.”
lew_0516: “Recreatieve voetbal/cheer is 4 dagen per week plus zaterdagwedstrijden. Dat is veel maar ze vinden het leuk.”
@Noelle: “Recreatieve sporten hebben maximaal 1-2 uur per week nodig. We houden 5 dagen per week over voor competitieve sporten.”
@Kimeco: “Dit klinkt als een coach die recreatie probeert om te zetten in competitie-training. Eén training, één wedstrijd per week is redelijk.”
@Dee3: “Het is niet te veel voor de kinderen. Ik denk dat het te veel is voor jou.”
De reacties onder de TikTok laten een spanning zien die veel ouders voelen: de balans vinden tussen de sportschema’s van hun kinderen en hun eigen welzijn.
De wetenschap ondersteunt de zorgen die in de video van CC worden geuit. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het overplannen van kinderen met buitenschoolse activiteiten kan leiden tot hogere niveaus van stress en angst. Waarbij zelfs na een bepaald punt lagere cijfers op school het gevolg kunnen zijn.
Lees verder onder de advertentie
Kies voor een gezonde gezinsdynamiek
Experts benadrukken dat ouders zich vrij moeten voelen om te kiezen voor lichtere trainingschema’s of zelfs sportactiviteiten helemaal over te slaan als dat de gezinsdynamiek ten goede komt. Rusttijd is cruciaal voor de emotionele en fysieke gezondheid van kinderen. Houd dat in je achterhoofd bij het kiezen van een sport met bijbehorende trainingsschema.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
De gezondheid van de ouder doet er ook toe
Aan een gehaaste, uitgeputte ouder die heen en weer sjeest van training naar training heeft je kind ook niks. De TikTok van CC werpt een gezonde vraag op en herinnert ons ouders eraan dat het ondersteunen van onze kinderen niet betekent dat we onszelf opofferen.
Lees verder onder de advertentie
Wij zijn benieuwd hoe jij dat ervaart: heeft jouw kind een redelijk aantal sporttrainingen en wedstrijden per week of loopt het uit de hand?
Benieuwd naar de TikTok die dit gesprek op gang bracht? Bekijk hem hieronder.
Wij zijn benieuwd naar jouw mening: is het een goed idee om kinderen zelf hun sport te laten uitkiezen? Of kunnen ouders dit beter doen? Dit vinden Kek Mama lezeressen.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen