Zo kom jij gezond de herfst door: 7 tips voor drukke mama’s

08.10.2024 13:00
thee tea spill the tea herfst

De herfst is heerlijk, toch? Gezellig met een dekentje op de bank, warme chocomelk binnen handbereik en de geur van geurkaarsen in huis. Maar laten we eerlijk zijn: het is ook het seizoen van griepjes, verkoudheden en “mama, ik voel me niet zo lekker…”

Als drukke mama wil je natuurlijk fit en gezond blijven, want wie houdt de boel anders draaiende? Moeders kunnen eigenlijk niet ziek worden, dat weten we allemaal. Geen stress, wij hebben de beste tips om gezond de herfst door te komen.

1. Boost je weerstand met vitaminebommetjes

Fruit en groenten zitten bomvol vitamientjes en die kun je in de herfst goed gebruiken! Denk aan citrusvruchten voor je dagelijkse dosis vitamine C, of voeg lekker veel pompoen, wortel en paprika toe aan je gerechten voor een vitamine-A-boost. Je hoeft echt geen perfecte Pinterest-moeder te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Een lekker smoothie-recept hier en daar of wat extra groenten verstoppen in de pastasaus, en klaar ben je!

Lees ook – 8 handige tips en tricks voor een herfstige opruimronde

2. Gember en kurkuma zijn je beste vrienden

Gember is niet alleen goed tegen misselijkheid, het werkt ook ontstekingsremmend. Kurkuma doet daar nog een schepje bovenop met zijn superpowers om je immuunsysteem te versterken. Voeg ze toe aan je thee, smoothies of soep. Het is als een kleine gezondheidsshot in je dagelijkse routine – en dat kan geen kwaad tijdens het herfstgesnotter.

3. Frisse neus, elke dag!

Ja, we weten het: de herfst is nat en koud, en soms wil je het liefst binnen blijven met een kop thee. Maar frisse lucht is goud waard! Een wandeling door het bos, zelfs al is het maar 20 minuutjes, kan wonderen doen voor je energie en weerstand. Op je werk kan je in de lunchpauze een stuk gaan wandelen. Thuis trek je de kids (en jezelf) een lekkere dikke trui aan en ga je samen op avontuur. Hoe vaak krijg je nou de kans om in een berg herfstbladeren te springen?

4. Handen wassen

We hoeven het je niet meer te vertellen: handen wassen is dé manier om al die bacteriën en virussen buiten de deur te houden. Maar tussen het multitasken door vergeten we het soms wel eens. Maak er een gewoonte van om na school, boodschappen of het spelen in de speeltuin iedereen even naar de kraan te dirigeren. Lekker veel zeep en 20 seconden schrobben en je bent good to go!

Lees ook – Deze 4 sterrenbeelden zijn gemaakt voor the cosy season en omarmen de herfst het meest

5. Slaap is je geheime wapen

Klinkt als een grap, want welke moeder heeft er nou veel tijd om te slapen? Maar echt waar, een goede nachtrust is cruciaal om je immuunsysteem sterk te houden. Dus probeer die avonden bingewatchen een beetje te beperken en kruip lekker vroeg onder de wol. En als de kids een keertje vroeg wakker zijn? Misschien een powernap overdag inplannen. Het mag!

6. Neem je momentjes van rust

De herfst is hét seizoen om een versnelling terug te schakelen. Gun het jezelf om wat meer te relaxen. Een avondje met een goed boek, een fijne wandeling of zelfs even mediteren, het kan allemaal helpen. Rust helpt je lichaam om te herstellen en sterker te worden. En nee, dat is geen luxe – dat is pure zelfzorg.

7. Meer water en thee drinken

We weten het allemaal: water drinken is belangrijk. Maar in de herfst kun je het lekker afwisselen met kruidentheeën die je lichaam verwarmen en hydrateren. Denk aan kamille, munt, gember of kaneel. Ideaal om je vochtinname op peil te houden én heerlijk om mee op te warmen na je dagelijkse wandeling in een regenbui.

Met deze tips blijf je niet alleen gezond, maar geniet je ook volop van al het moois dat de herfst te bieden heeft. En laten we eerlijk zijn: als jij je goed voelt, heeft het hele gezin daar profijt van. Dus trek die regenlaarzen aan, maak een lekker gembershotje en jij komt die herfst fluitend door!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.