Als de zon schijnt is het natuurlijk ontzettend belangrijk om je kind goed te beschermen. Naast zonnebrandcrème is er ook uv-kleding te koop, maar wat werkt er beter?
Lees verder onder de advertentie
Wat is uv-kleding?
Als je gewone kleding draagt, zal je daaronder niet snel verbranden. Wat is er dan zo speciaal aan uv-kleding? Uv-kleding laat helemaal geen uv-straling door. Bij gewone kleding is dit vaak wel zo, zeker als de stof dun is en het een lichte kleur heeft. Zo beschermt een wit t-shirt bijvoorbeeld met een SPF 15. Zodra gewone kleding nat wordt, beschermt het nog minder goed. Bij uv-kleding is dit niet zo. Dit beschermt minimaal met factor 50, ook als het nat is. Dit maakt uv-kleding ideaal om mee te zwemmen. Ook omdat het snel droogt, je het makkelijk kunt uitspoelen en het ademend is.
Lees verder onder de advertentie
De nadelen van zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème met een hoge factor beschermt natuurlijk ook goed, maar heeft een aantal nadelen ten opzichte van uv-kleding. Zo kan de werking van zonnebrandcrème afnemen als de huid nat wordt, bijvoorbeeld door zwemmen of zweten. De werking vermindert ook naarmate de tijd verstrijkt. Dit is bij uv-kleding natuurlijk niet zo. Daarnaast zijn kinderen vaak niet zo gek op ingesmeerd worden, terwijl je uv-kleding makkelijk aantrekt. Ook kun je bij het insmeren nog weleens een plekje overslaan.
Lees verder onder de advertentie
Het nadeel van uv-kleding
Het nadeel van uv-kleding is dan weer dat je je kind er natuurlijk niet helemaal mee kunt bedekken. Je hebt uv-kleding in verschillende varianten. Bijvoorbeeld pakjes met lange mouwen en lange pijpen, maar ook losse shirtjes met korte mouwen. Het is altijd belangrijk om de huid die niet bedekt wordt, zoals het gezicht, alsnog goed in te smeren. Het hoofd kan bedekt worden met een hoedje of petje.
Lees verder onder de advertentie
Experts raden uv-kleding aan
Vanwege de vele voordelen van uv-kleding wordt het aangeraden door KWF Kankerbestrijding. Ook dermatoloog Annelies Avermaete van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen is groot voorstander, zo vertelt ze aan het AD. “Kleding zorgt voor een extra mechanische laag op je huid, waar de zon niet door kan. Smeren met crème moet je herhalen, ook als je een hoge factor gebruikt. Daar gaat het vaak fout.” Dermatoloog Daniel Kadouch maakt zich er ook hard voor, vertelt hij tegen het RTL Nieuws: “De tijd is rijp dat ouders niet alleen maar smeren, maar dat gaan combineren met een uv-shirt.”
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.