In samenwerking met Kek Mama

Vernieuwd vaccinatieschema vanaf 2025: Wat betekent dit voor jou?

21.10.2024 07:00

Vanaf 1 januari 2025 gaat het vaccinatieschema in Nederland veranderen. Misschien heb je er al iets over gehoord, maar wat betekent dit nu precies voor jou en je kind?

Veranderingen vaccinatieschema 2025

Had je geen enkel idee? Je bent niet de enige. Uit onze poll bleek dat 20 procent van de moeders niet op de hoogte was van het vernieuwde vaccinatieschema. En wat verandert er dan precies? Geen zorgen, wij leggen het je helder en eenvoudig uit, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Er zijn vier belangrijke wijzigingen in het schema:

  1. DKTP-Hib-HepB en pneumokokken verschuift naar 12 maanden
    De vaccinaties die baby’s voorheen op 11 maanden kregen, worden iets verschoven naar 12 maanden. Geen grote verandering, maar het is goed om te weten.
  2. BMR-vaccinatie vervroegd naar 3 jaar
    Deze wijziging heeft misschien wel de grootste impact. De prik tegen bof, mazelen en rodehond (BMR) werd altijd op 9 jaar gegeven, maar gaat nu naar 3 jaar. Dit zorgt voor een betere bescherming tegen mazelen.
  3. DKTP-vaccinatie wordt DKT en verschuift naar 5 jaar
    De prik die kinderen op 4-jarige leeftijd krijgen tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP) wordt nu op 5 jaar gegeven. De polio-component vervalt, omdat die op deze leeftijd niet nodig is. De wijziging zorgt voor een langere bescherming tegen kinkhoest.
  4. DTP-vaccinatie naar 14 jaar
    De prik tegen difterie, tetanus en polio (DTP) verschuift van 9 naar 14 jaar. Dit zorgt voor een langere bescherming tegen difterie, tetanus en polio.
RIVM

Waarom deze veranderingen?

Naar aanleiding van onze poll, vroegen veel moeders zich af waarom deze veranderingen plaatsvinden. Daar geven wij graag antwoord op!  De Gezondheidsraad heeft het schema bekeken en de wijzigingen voorgesteld. De wijzigingen zijn bedoeld om kinderen nog beter te beschermen tegen verschillende infectieziekten. Zo zorgen de aanpassingen voor een optimale timing van de vaccinaties. Het betekent overigens niet dat kinderen nu niet goed zijn beschermd. Maar met deze wijziging wordt de bescherming nóg beter.

Wat betekent dit voor jou?

Een andere veel gestelde vraag is: wat betekent dit voor mij? Logisch dat jullie mama’s willen weten wat dit inhoudt voor jou en je kleine. We’ve got you. Het nieuwe vaccinatieschema betekent voor de meeste ouders vooral dat vaccinaties op iets andere leeftijden plaatsvinden. Je krijgt als ouder vanzelf een uitnodiging voor jouw kind(eren) om de vaccinatie te halen. Je hoeft dus zelf niets te doen.

Meer weten over het nieuwe schema? Kijk op Rijksvaccinatieprogramma.nl voor alle details en informatie over wanneer jouw kind welke vaccinaties kan krijgen. Zo ben jij helemaal voorbereid!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het RIVM.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.