Zo houd jij het vakantiegevoel nog langer vast

18.08.2024 15:00
vakantie met vrienden andere verwachtingen Beeld: Unsplash

Na een weekje zon, zee en strand neem je weer plaats achter je bureau en zie je een volgeplande agenda voor je. Jouw relaxte vakantiegevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. 

Het is heel normaal om na je vakantie gelijk weer terug te gaan in werkmodus. Je moet immers weer mails beantwoorden, deadlines halen en vergaderingen bijwonen. Het vaste werkriedeltje dus. Toch zijn er een aantal dingen die jij kunt doen om ook op de werkvloer het vakantiegevoel nog iets langer vast te houden. 

Al snel terug in het oude ritme

“Op werk voel je je al snel weer zoals je je daar normaal gesproken voelt. En dat is meestal niet zo goed en positief als op vakantie”, zegt arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica Bloom. Dit wordt ook wel het fade-out effect genoemd. 

Tips

Jessica Bloom kwam in haar boek De kunst van het vakantievieren met een aantal tips waardoor jij in de vakantiestemming blijft, maar er ook voor zorgt dat jij de herinneringen van de vakantie nog meer koestert. “Zwelgen in fijne herinneringen zorgt ervoor dat je je gezonder en gelukkiger voelt.” Deze tips zijn dus zeker een poging waard.

Meer licht

Een belangrijk verschil tussen het vakantieleven en de werkvloer is de hoeveelheid licht waar we dagelijks mee in aanraking komen. Waar je op vakantie vaak hele dagen in de zon bent (hallo vitamine D) zitten de meeste mensen toch vaak binnen op kantoor, met misschien hier en daar de mogelijkheid om even een rondje te wandelen. 

Jouw biologische klok

Dat daglicht is vooral belangrijk voor onze biologische klok. Deze innerlijke klok gaat namelijk gelijk lopen met het licht buiten. Ook zorgt de zon ervoor dat jij ’s nachts lekkerder slaapt, waardoor je beter in je vel zit. Eenmaal thuis kun je ook wat vaker de zon opzoeken, vooral in de ochtend is dit een aanrader. “Ochtendlicht is het meest effectief. Maar wanneer je ook naar buiten gaat, zelfs als het bewolkt is, is de lichtintensiteit sterk genoeg.”

Op kantoor

Wil je op kantoor meer daglicht opvangen, ga dan naast het raam zitten. “Hoe dichterbij hoe beter. Maar ook op een paar meter kun je nog profiteren, hoewel de lichtintensiteit wel afneemt.” De lampen op kantoor blijken dit effect helaas een stuk minder goed te kunnen nabootsen, omdat deze bijna nooit genoeg licht in je ogen schijnen.

Wat kun je doen als je thuis bent?

Ook Iris Hannema komt met een aantal handige tips voor als je weer thuis bent. Zij ziet dat ouders zelfs na een bijna schermvrije vakantie toch al snel vervallen in oude gewoonten en weer volop de schermen erbij pakken. Dit haalt jou en je kinderen toch al snel uit de relaxte vakantiemodus. Kijk dus iets minder naar je telefoon en richt je iets meer op het hier en nu met je kinderen. Is dit lastig? Zet je telefoon dan op vliegtuigmodus, zo raak je niet afgeleid door constante meldingen.

Uitgebreid lunchen

Op vakantie boeken we er maar al te graag een lekker ontbijt- lunchbuffet bij, terwijl je thuis toch eerder voor een makkelijke boterham met kaas gaat. Ook door wat uitgebreider te lunchen kun jij het vakantiegevoel nog iets langer vasthouden. Kies voor een warme maaltijd met niet één, maar zelfs drie gangen. Tijd over? Gooi er dan nog een siësta achteraan, want een middagdutje doen wanneer jij dat wil, dat is pas echt vakantie. 

Eigen stad bezoeken

Heb je op vakantie veel stadjes bezocht? Dat kan natuurlijk ook gewoon in Nederland. Reis naar een dichtstbijzijnd stadje in Nederland of ga op ontdekkingstocht in je eigen stad. Wie weet zie je plekken waarvan je het bestaan niet eens kende.

Want zeg nou zelf? Wie wil dat vakantiegevoel nou niet nog wat langer vasthouden?

Bron: NU.nl

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.