Traphekjes, autostoeltjes en een helm op bij het fietsen: veiligheid voor alles, als het om je kinderen gaat. Toch hangen er in veel huizen nog geen koolmonoxidemelders. Terwijl dit toch zo ontzettend belangrijk is. Waar kun je ze ’t beste laten?
Lees verder onder de advertentie
Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide is een gevaarlijk gas. Je kunt het niet ruiken, proeven of zien. Als je koolmonoxide inademt kunt u klachten krijgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Als je teveel koolmonoxide inademt kun je bewusteloos raken en zelfs overlijden. Koolmonoxide kan ontstaan bij elk verbrandingstoestel. In huis zijn dat verwarmingstoestellen, warmwatertoestellen, kooktoestellen. De juiste plek voor het monteren van een koolmonoxidemelder is daar waar de koolmonoxide zich bevindt. En dat verschilt per ruimte.
Daarom is het verstandig om een koolmonoxide melder in je huis te hangen of juist laag neer te leggen. Deze detecteert koolmonoxide en slaat alarm na het meten van een verhoogde concentratie van het gas.
Lees verder onder de advertentie
Wat is de beste plek om een melder op te hangen?
In een ruimte met een verbrandingstoestel
Heeft de ruimte een verbrandingstoestel en een recht plafond? Als er in de ruimte een kachel, CV ketel of geiser bevindt, plaats dan de koolmonoxidemelder boven dit apparaat of tegen het plafond.
Lees verder onder de advertentie
Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron
Centraal in de ruimte
Op minimaal 30 centimeter van omliggende muren
Niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond
Heb je een schuin plafond? Plaats de CO-melder tegen het schuine gedeelte.
In een ruimte zonder een verbrandingstoestel
Op ademhoogte, de hoogte waarop je activiteit uitvoert, zoals op slaaphoogte of zithoogte
Niet naast luchtinlaten of luchtuitlaten
Niet achter objecten zoals gordijnen en kasten
Is er géén verbrandingsunit in de ruimte, dan zal koolmonoxide zich vermengen met lucht. Plaats dan de koolmonoxidemelder op adem- of ooghoogte tegen de muur. Koolmonoxide is namelijk pas gevaarlijk als je het inademt.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.