Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Traphekjes, autostoeltjes en een helm op bij het fietsen: veiligheid voor alles, als het om je kinderen gaat. Toch hangen er in veel huizen nog geen koolmonoxidemelders. Terwijl dit toch zo ontzettend belangrijk is. Waar kun je ze ’t beste laten?
Koolmonoxide is een gevaarlijk gas. Je kunt het niet ruiken, proeven of zien. Als je koolmonoxide inademt kunt u klachten krijgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Als je teveel koolmonoxide inademt kun je bewusteloos raken en zelfs overlijden. Koolmonoxide kan ontstaan bij elk verbrandingstoestel. In huis zijn dat verwarmingstoestellen, warmwatertoestellen, kooktoestellen. De juiste plek voor het monteren van een koolmonoxidemelder is daar waar de koolmonoxide zich bevindt. En dat verschilt per ruimte. Daarom is het verstandig om een koolmonoxide melder in je huis te hangen of juist laag neer te leggen. Deze detecteert koolmonoxide en slaat alarm na het meten van een verhoogde concentratie van het gas.
Heeft de ruimte een verbrandingstoestel en een recht plafond? Als er in de ruimte een kachel, CV ketel of geiser bevindt, plaats dan de koolmonoxidemelder boven dit apparaat of tegen het plafond.
Heb je een schuin plafond? Plaats de CO-melder tegen het schuine gedeelte.