Een handjevol sappige druiven, een paar kleurrijke cherrytomaatjes in de salade of een lekkere olijf bij de maaltijd? Niks mis mee zou je denken, maar deze etenswaren zijn voor de kleinsten onder ons toch niet helemaal zonder gevaar.
Lees verder onder de advertentie
Verstikkingsgevaar
Hoewel druiven, cherrytomaten en olijven gezonde toevoegingen zijn aan het dieet van je kind, kunnen ze door hun grootte en vorm een ernstig verstikkingsrisico vormen. Vooral voor kinderen onder de vier jaar, die nog leren kauwen en slikken, kunnen deze voedselwaren gemakkelijk vast komen te zitten in de luchtwegen. De gladde, ronde vorm van deze snacks maakt het moeilijk om ze snel uit de luchtwegen te verwijderen als ze vast komen te zitten.
Kleine kinderen hebben nog niet de volledige controle over hun kauw- en slikreflexen. Een druif of cherrytomaat kan gemakkelijk in één keer doorgeslikt worden, wat kan leiden tot een verstopping van de luchtpijp. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals ademnood, verstikking en in ernstige gevallen zelfs verlies van bewustzijn of erger.
Lees verder onder de advertentie
Veiligheidsmaatregelen
Hoe kunnen we dan toch genieten van deze gezonde hapjes zonder onnodige risico’s te nemen? Hier zijn een paar simpele tips:
Snijd ze klein: Snijd druiven, cherrytomaten en olijven altijd in kleine stukjes voordat je ze aan je kind geeft. Halveer of kwart de stukken, afhankelijk van de grootte van de druif of tomaat.
Schil en ontpit: Verwijder de schil van druiven en de pit van olijven. De schil kan glad zijn, wat het moeilijker maakt om te kauwen en te slikken, en de pit kan een gevaar vormen als hij per ongeluk wordt doorgeslikt.
Toezicht: Laat je kind altijd onder toezicht eten. Wees er zeker van dat ze zitten terwijl ze eten en niet rondlopen of spelen, wat het risico op verstikking vergroot.
Oefen zelf EHBO: Het kan geen kwaad om jezelf en andere verzorgers vertrouwd te maken met de basis van eerste hulp bij verstikking. Dit kan levensreddend zijn in een noodsituatie.
Gebeurt het toch?
Probeer niet met je handen het voedsel uit de mond van het kind te halen, tenzij je het goed kunt zien. Met je handen kun je het eten juist verder de luchtweg in duwen. Als het kind nog hoest en proest, moedig het dan aan om het zelf eruit te hoesten. Als het kind stilvalt of heel zwak hoest, geef dan vijf slagen tussen de schouderbladen. Als dit niet werkt, voer dan vijf keer de Heimlich-manoeuvre uit. Bij kinderen jonger dan een jaar houd je het hoofdje naar beneden en druk je vijf keer op het borstbeen (borstcompressies). Herhaal de sets van vijf indien nodig nog twee keer. Als het kind bewusteloos raakt, bel dan direct 112 en begin met reanimeren.
Je kind eten geven in de auto wordt sterk afgeraden. Je kunt immers niet gelijk weg als er toch iets gebeurt. Let goed op alles wat er in de auto rondslingert. Ook dat kan jouw kind uit nieuwsgierigheid in zijn mond stoppen, met alle gevolgen van dien.
Lees verder onder de advertentie
De veiligste manier van eten blijft toch gewoon naar tafel, zonder te veel afleiding. Snijd rond, zacht en cilindervormig voedsel bij voorkeur altijd in vier stukken. Doe dit bij langwerpig voedsel ook in de lengte. Dit advies geldt bijvoorbeeld voor knakworst, olijf, zilveruitjes en snoepworteltjes. Zo kan het eten ook niet per ongeluk blijven steken in de luchtpijp.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]