Verstikkingsgevaar bij kinderen: deze etenswaren wil je je kind niet geven

30.07.2024 19:00
groente fruit eten kind Beeld: Getty Images

Een handjevol sappige druiven, een paar kleurrijke cherrytomaatjes in de salade of een lekkere olijf bij de maaltijd? Niks mis mee zou je denken, maar deze etenswaren zijn voor de kleinsten onder ons toch niet helemaal zonder gevaar.

Verstikkingsgevaar

Hoewel druiven, cherrytomaten en olijven gezonde toevoegingen zijn aan het dieet van je kind, kunnen ze door hun grootte en vorm een ernstig verstikkingsrisico vormen. Vooral voor kinderen onder de vier jaar, die nog leren kauwen en slikken, kunnen deze voedselwaren gemakkelijk vast komen te zitten in de luchtwegen. De gladde, ronde vorm van deze snacks maakt het moeilijk om ze snel uit de luchtwegen te verwijderen als ze vast komen te zitten.

Lees ook – Pas op: deze gevaren liggen op de loer in de zomer

Wat kan er gebeuren?

Kleine kinderen hebben nog niet de volledige controle over hun kauw- en slikreflexen. Een druif of cherrytomaat kan gemakkelijk in één keer doorgeslikt worden, wat kan leiden tot een verstopping van de luchtpijp. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals ademnood, verstikking en in ernstige gevallen zelfs verlies van bewustzijn of erger.

Veiligheidsmaatregelen

Hoe kunnen we dan toch genieten van deze gezonde hapjes zonder onnodige risico’s te nemen? Hier zijn een paar simpele tips:

  1. Snijd ze klein: Snijd druiven, cherrytomaten en olijven altijd in kleine stukjes voordat je ze aan je kind geeft. Halveer of kwart de stukken, afhankelijk van de grootte van de druif of tomaat.
  2. Schil en ontpit: Verwijder de schil van druiven en de pit van olijven. De schil kan glad zijn, wat het moeilijker maakt om te kauwen en te slikken, en de pit kan een gevaar vormen als hij per ongeluk wordt doorgeslikt.
  3. Toezicht: Laat je kind altijd onder toezicht eten. Wees er zeker van dat ze zitten terwijl ze eten en niet rondlopen of spelen, wat het risico op verstikking vergroot.
  4. Oefen zelf EHBO: Het kan geen kwaad om jezelf en andere verzorgers vertrouwd te maken met de basis van eerste hulp bij verstikking. Dit kan levensreddend zijn in een noodsituatie.

Gebeurt het toch?

Probeer niet met je handen het voedsel uit de mond van het kind te halen, tenzij je het goed kunt zien. Met je handen kun je het eten juist verder de luchtweg in duwen. Als het kind nog hoest en proest, moedig het dan aan om het zelf eruit te hoesten. Als het kind stilvalt of heel zwak hoest, geef dan vijf slagen tussen de schouderbladen. Als dit niet werkt, voer dan vijf keer de Heimlich-manoeuvre uit. Bij kinderen jonger dan een jaar houd je het hoofdje naar beneden en druk je vijf keer op het borstbeen (borstcompressies). Herhaal de sets van vijf indien nodig nog twee keer. Als het kind bewusteloos raakt, bel dan direct 112 en begin met reanimeren.

Lees ook – Moederinstinct: ‘Ik schrok precies op het goede moment wakker’

Eten in de auto

Je kind eten geven in de auto wordt sterk afgeraden. Je kunt immers niet gelijk weg als er toch iets gebeurt. Let goed op alles wat er in de auto rondslingert. Ook dat kan jouw kind uit nieuwsgierigheid in zijn mond stoppen, met alle gevolgen van dien.

De veiligste manier van eten blijft toch gewoon naar tafel, zonder te veel afleiding. Snijd rond, zacht en cilindervormig voedsel bij voorkeur altijd in vier stukken. Doe dit bij langwerpig voedsel ook in de lengte. Dit advies geldt bijvoorbeeld voor knakworst, olijf, zilveruitjes en snoepworteltjes. Zo kan het eten ook niet per ongeluk blijven steken in de luchtpijp. 

Bron: Rode Kruis

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.