Waarom eten we minder als het warm weer is?

27.06.2024 16:25
dit_eten_nederlanders_het_liefst

De temperaturen zijn weer flink gestegen, dit kan ervoor zorgen dat we soms minder eetlust hebben. Maar waar komt dit eigenlijk door en hebben we ook daadwerkelijk minder eten nodig als het warm is? Dit zeggen experts erover.

Dit heeft vooral te maken met de warmteproductie, zegt expert Hein Daanen, hoogleraar Thermofysiologie. “Door te eten is er energie nodig om het weer te verteren. Die extra warmteproductie wil je vaak niet als het warm is. Hierdoor hebben we dus minder eetlust.” Dit maakt dat jouw lichaam op een normale lichaamstemperatuur houden dus de belangrijkste reden dat jij liever wat minder eet deze dagen.

“Door te eten is er energie nodig om het weer te verteren. Die extra warmteproductie wil je vaak niet als het warm is”

Minder actief

Ook zorgt het warme weer ervoor dat mensen minder actief worden, waardoor ze minder energie, en dus minder calorieën nodig hebben. In de winter gebeurt er juist het tegenovergestelde ”In de kou heb je extra voedselbehoefte om de kachel in je lichaam harder te kunnen stoken. Daarvoor moet je dus meer eten.”

Is dit slecht voor mijn gezondheid?

Voor je gezondheid is het geen probleem als jij iets minder eet en dus ook wat minder calorieën binnenkrijgt. “Vooral in deze tijd, waarin er overdaad is, kan het niet zo veel kwaad. Het is eerder gunstig. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je evenwichtig en gevarieerd eet.”, zegt Hein Daanen. Denk hierbij aan het eten van genoeg groente en fruit, volkoren graanproducten, zuivel, vlees en vis of vegetarisch/veganistisch eten. Dat je met dit warme weer iets meer behoefte hebt aan lichtere en koudere maaltijden zoals salades, of wat meer trek in fruit is heel normaal en dus alleen maar goed voor je gezondheid.

Genoeg drinken

Bij warm weer moeten zowel jij als je kinderen meer drinken. Water drinken kan je maag in eerste instantie vullen, maar is dus niet de belangrijkste reden waarom jij minder eetlust hebt. Kinderen moeten minimaal 1,5 liter water per dag drinken als het warm weer is. Drink als volwassene minimaal 1,75-2 liter per dag. Wil je dat je kinderen op een lekkere manier meer water binnenkrijgen? Dan kunnen ook fruitsoorten als watermeloen daarbij helpen. Die bevatten veel water, en kinderen vinden het vaak een heerlijk tussendoortje, dus watermeloen is zeker iets om in huis te halen.

Bron: NU.nl

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.