Misschien ken je het wel: je verheugt je helemaal op lekker co-sleepen met je nieuwbakken kroost, lig je vervolgens uren wakker door alle geluidjes die je baby maakt. Waarom doen ze dat eigenlijk?
Lees verder onder de advertentie
Als ouder ben je vaak erg gericht op de slaap van je baby – en van jezelf. Zo wil je een veilig kamertje en is het voor veel ouders belangrijk dat een kindje zo snel mogelijk doorslaapt. Maar waar veel nieuwe ouders van tevoren geen rekening mee houden, is de hoeveelheid geluiden die je baby produceert in zijn slaap. Soms ga je zelfs twijfelen aan de vreemde (en soms alarmerende) geluiden die uit het wiegje komen. Het goede nieuws: deze slaapgeluiden bij baby’s zijn heel normaal en zelden reden tot bezorgdheid. Lees hieronder alles over de redenen achter veelvoorkomende babyslaapgeluiden, zoals grommen, kreunen, gorgelen en snuiven.
Lees verder onder de advertentie
Luidruchtige slapers
Allereerst is elke baby en peuter anders natuurlijk, dus het is ook afhankelijk van je kind of het een luide slaper is. De piek van nachtelijke geluiden is vaak tijdens de eerste paar maanden van hun leven, deels omdat het spijsverterings- en ademhalingssysteem van je baby nog in ontwikkeling is. Enkele factoren die bijdragen aan babyslaapgeluiden:
Lees verder onder de advertentie
Baby’s leren hun ademhaling te reguleren, wat tot vreemde geluiden kan leiden
Pasgeboren baby’s ademen door hun neus en kleine neusgangen raken snel verstopt, dus bij een verkoudheid kan dit tot extra geluiden leiden
Het spijsverteringssysteem van je kindje is nog in ontwikkeling, waardoor er geluiden kunnen ontstaan bij honger, winderigheid of bij stoelgang
Baby’s hebben korte slaapcycli en wisselen voortdurend tussen de verschillende slaapfases
Baby’s ervaren meer REM-slaap dan volwassenen en in deze fase ervaart iedereen een meer onregelmatige ademhaling, spiertrekkingen en ogen die onder de oogleden bewegen
De slaapgeluiden nemen vaak wat af tussen de 4 en 6 maanden door de progressie in hun ontwikkeling en rijpende slaapcycli. Tegen het eind van het eerste jaar zijn eigenlijk alle geluiden gestopt, alhoewel sommige kleintjes lekker verder snurken.
Welke geluiden maken baby’s als ze slapen?
Het is soms bijna niet te geloven dat dát geluid uit jouw kindje komt. Maar veel jonge baby’s zijn erg luidruchtig tijdens middagdutjes of nachtelijke slaapsessies. Dit zijn wat veelvoorkomende geluiden en de redenen daarachter:
Lees verder onder de advertentie
Onregelmatige ademhaling
Baby’s leren nog steeds om hun ademhalingssysteem te reguleren en hebben smalle luchtwege, waardoor er soms kleine perioden van onregelmatige ademhaling ontstaan (sneller, langzamer, gepauzeerd). Dit is meestal geen reden tot ongerustheid, tenzij de ademhaling moeizaam gaat.
Lees verder onder de advertentie
Gekreun
Baby’s kunnen kreunen tijdens de overgang tussen verschillende slaapfasen. Je kunt de natuurlijke verstoringen die optreden als baby’s een consistent slaapritme ontwikkelen de schuld geven.
Lees verder onder de advertentie
Gorgelen
Terwijl kreunen en zuchten schattige babyslaapgeluiden zijn, is gorgelen misschien niet zo schattig. Volgens kinderartsen gorgelen ze omdat slikreflexen nog niet volledig zijn ontwikkeld, waardoor ze tijdens het slapen wat melk of een deel van hun speeksel opslurpen. Een prettig geluid is het niet.
Grommen helpt baby’s hun ademhaling te reguleren en de hele nacht door een constante toevoer van zuurstof te behouden. Dit babyslaapgeluid wordt ook geassocieerd met stoelgang.
Snuiven
Snuiven is een geluid dat achter in de keel van de baby wordt gemaakt. Baby’s ademen meestal door hun neus, dus snuiven is gebruikelijk omdat ze leren hoe ze de ademhaling en het slikken moeten coördineren.
Maag rommelt
Het spijsverteringsstelsel van je baby is nog in ontwikkeling, en dit kan tijdens de slaap rommelende of gorgelende geluiden veroorzaken.
Lip smakken en zuigen
Smakende of zuigende geluiden komen ook ’s nachts veel voor. Deze babyslaapgeluiden duiden meestal op honger, dus wees voorbereid op een voedingssessie.
Wanneer trek je aan de bel?
Twijfel je aan bepaalde slaapgeluiden die je kindje maakt? Bel dan altijd de huisarts. Hier zijn enkele situaties waarin onmiddellijk noodhulp nodig is, omdat deze kunnen wijzen op het RSV-virus, ademnood of een ander gezondheidsprobleem:
Moeizame of snelle ademhaling (trekken van spieren rond de neuk en/of kreunen/grommen aan het einde van een ademhaling)
Piepende ademhaling
Blauwe of opvallend andere kleur van het gezicht, de lippen of het lichaam
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.