Dit is waarom je neus kan groeien tijdens de zwangerschap

04.09.2024 11:10

Is je neus tijdens je zwangerschap ineens veranderd? Je bent niet alleen! Op TikTok is de #pregnancyNose enorm populair Veel zwangere vrouwen delen before and after video’s van hun neus die ineens een maatje groter lijkt. 

De zwangerschapsneus

Een zwangerschap heeft zijn ups en downs: Je groeit een klein wondertje, maar je hebt ook te maken met bekende kwaaltjes zoals misselijkheid, striae en opgezwollen voeten. De laatste tijd zie je niet alleen deze welbekende klachten online, maar ook voor-en-na-video’s van vrouwen die laten zien hoe hun neus is veranderd door de zwangerschap. Dit wordt ook wel de zwangerschapsneus genoemd. De zwangerschapsneus wordt niet vaak besproken, maar is wel een kwaaltje wat vaak voorkomt.

@becky.hathaway

I had to post this again because it’s only a matter of time before the pregnancy nose creeps back again 💀 #repost #pregnancynose #momsoftiktok #sahm #mom #pregnant #pregnantmama #pregnancytiktok #pregnantlife #girlmom #boymom #fyp

♬ original sound – marysa🍉

Feit of fabel?

Dr. Rachel Neal, verloskundige en vakgenoot bij Physicians for Reproductive Health zegt hierover: “Zwangerschap verandert je lichaam op zoveel manieren dat het moeilijk is om je een scenario voor te stellen waarin ik, als arts, iemand zou kunnen voorbereiden op alles wat er zou kunnen gebeuren.” Voor dr. Rachel Neal waren de populaire filmpjes op TikTok geen verrassing. Het was namelijk niet de eerste keer dat ze de zwangerschapsneus voorbij zag komen. Ze vertelde dat ze veel zwangere patiënten behandeld heeft die ‘behoorlijk goedaardige, vrij ongevaarlijke’ veranderingen aan hun lichaam ervaarden. En ja hoor, een voorbeeld hiervan is de zwangerschapsneus. 

Lees ook – Waarom snurken zwangere vrouwen?

Wat is de oorzaak?

Een zwangerschap gooit je hormonen en bloedstroom flink door de war. Een verhoogde bloedtoevoer naar de slijmvliezen kan leiden tot zwangerschapsrhinitis, wat zorgt voor zwellingen in het lichaam, zelfs in je neus. Omdat je neus ook slijmvliezen bevat, kan die daardoor zomaar een maatje groter worden. Dr. Rachel Neal is er helemaal voor dat steeds meer (aanstaande) moeders online praten over de soms verrassende effecten van een zwangerschap. “Ik wil niet dat vrouwen zich schamen voor hun lichaam, zelfs niet voor die goedaardige of cosmetische veranderingen,” zegt ze. Sociale media zijn volgens haar de perfecte plek om te connecten met anderen die ook denken: “Hé, dat heb ik ook!”

Maar Dr. Neal waarschuwt: elke zwangerschap is uniek. Dus, als je vriendin ineens een zwangerschapsneus krijgt, betekent dat niet automatisch dat jij die ook krijgt. Dus misschien blijft jouw neus gewoon lekker zichzelf.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.