Checklist: dit heb je nodig om te kolven op werk

04.09.2024 15:00
kolven op werk Bron: Getty images

Back to school, back to work! Is je verlof voorbij en ga je voor het eerst kolven op je werk? Dit kan best spannend zijn.

Want wat moet je allemaal meenemen om te kolven op je werk? Wat zijn je rechten om te kolven op je werk? En hoe reageren je collega’s? Wij zetten de beste tips op een rij, zodat kolven op je werk een succes gaat worden bij jou.

Dit zijn je rechten om te kolven op werk

In de Nederlandse wet is vastgelegd dat je recht hebt om te kolven onder werktijd. Als werkende moeder heb je de eerste negen maanden recht om te kolven op je werk. Je mag kolven in ¼ van de werktijd van je dienst. Werk je acht uur op een dag, dan mag je dus twee uur per dag besteden aan kolven. Dat is dus best veel, maar die tijd heb je ook wel nodig.

Ga in gesprek met je leidinggevende

Als eerste is het belangrijk dat je met je leidinggevende bespreekt dat je wilt gaan kolven na je verlof. Je leidinggevende kan dan regelen dat er een fijne kolfruimte komt waar je rustig kan zitten.

Ook is het goed om aan te geven dat je in je kolftijd niet kan werken en dat je dus minder taken kan oppakken. Hoe eerder je dit bespreekt met je leidinggevende, hoe eerder hij of zijn hier de planning op kan aanpassen. Plan dit gesprek dus op tijd in.

Vertel ook aan je (directe) collega’s dat je gaat kolven. Zo weten zij waar je bent en wanneer je niet beschikbaar bent. Zet je kolfsessies in je agenda, zodat collega’s ook geen meetings tijdens jouw kolfmomenten kunnen plannen.

Dan is het zo ver: de eerste werkdag na je verlof. Wat moet je allemaal meenemen als je gaat kolven? Bekijk hier onze checklist.

Checklist: wat moet je meenemen als je gaat kolven op werk?

  • Elektrische opgeladen kolf
  • Extra flesjes of zakjes om de afgekolfde melk in te bewaren en te vervoeren
  • koeltas
  • koelelementen
  • hydrofieldoek om je kolfspullen mee schoon te maken
  • hydrofieldoek om aan je bh te maken, om lekken te voorkomen
  • extra paar zoogcompressen
  • extra voedingsbh mocht je doorlekken (alleen 1e week)
  • extra t-shirt mocht je doorlekken (alleen 1e week)

Een extra voedingsbh en t-shirt is handig om in de eerste week mee te nemen voor de zekerheid, als je heel veel productie hebt. Maar na een tijdje weet je precies wanneer en hoe lang je moet kolven om doorlekken te voorkomen. Maar better be safe than sorry!

Wil je meer weten over je rechten om te kolven als werkende moeder of doet je werkgever moeilijk? Check dan deze website van de overheid. Hier staat alle rechten uitgelegd.

Loopt je melkproductie terug op werk? Lees hier tips voor wat als kolven op werk niet goed lukt. En lees hier alles wat je moet weten over het bewaren van moedermelk.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.