Back to school, back to work! Is je verlof voorbij en ga je voor het eerst kolven op je werk? Dit kan best spannend zijn.
Lees verder onder de advertentie
Want wat moet je allemaal meenemen om te kolven op je werk? Wat zijn je rechten om te kolven op je werk? En hoe reageren je collega’s? Wij zetten de beste tips op een rij, zodat kolven op je werk een succes gaat worden bij jou.
Lees verder onder de advertentie
Dit zijn je rechten om te kolven op werk
In de Nederlandse wet is vastgelegd dat je recht hebt om te kolven onder werktijd.Als werkende moeder heb je de eerste negen maanden recht om te kolven op je werk. Je mag kolven in ¼ van de werktijd van je dienst. Werk je acht uur op een dag, dan mag je dus twee uur per dag besteden aan kolven. Dat is dus best veel, maar die tijd heb je ook wel nodig.
Lees verder onder de advertentie
Ga in gesprek met je leidinggevende
Als eerste is het belangrijk dat je met je leidinggevende bespreekt dat je wilt gaan kolven na je verlof. Je leidinggevende kan dan regelen dat er een fijne kolfruimte komt waar je rustig kan zitten.
Ook is het goed om aan te geven dat je in je kolftijd niet kan werken en dat je dus minder taken kan oppakken. Hoe eerder je dit bespreekt met je leidinggevende, hoe eerder hij of zijn hier de planning op kan aanpassen. Plan dit gesprek dus op tijd in.
Vertel ook aan je (directe) collega’s dat je gaat kolven. Zo weten zij waar je bent en wanneer je niet beschikbaar bent. Zet je kolfsessies in je agenda, zodat collega’s ook geen meetings tijdens jouw kolfmomenten kunnen plannen.
Lees verder onder de advertentie
Dan is het zo ver: de eerste werkdag na je verlof. Wat moet je allemaal meenemen als je gaat kolven? Bekijk hier onze checklist.
Checklist: wat moet je meenemen als je gaat kolven op werk?
hydrofieldoek om je kolfspullen mee schoon te maken
hydrofieldoek om aan je bh te maken, om lekken te voorkomen
extra paar zoogcompressen
extra voedingsbh mocht je doorlekken (alleen 1e week)
extra t-shirt mocht je doorlekken (alleen 1e week)
Een extra voedingsbh en t-shirt is handig om in de eerste week mee te nemen voor de zekerheid, als je heel veel productie hebt. Maar na een tijdje weet je precies wanneer en hoe lang je moet kolven om doorlekken te voorkomen. Maar better be safe than sorry!
Lees verder onder de advertentie
Wil je meer weten over je rechten om te kolven als werkende moeder of doet je werkgever moeilijk? Check dan deze website van de overheid. Hier staat alle rechten uitgelegd.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.