Wat is een weeënstorm?

22.08.2024 21:00

Ben je zwanger van je eerste kindje? Dan weet je vast wel dat een vaginale bevalling gepaard gaat met weeën. Maar weet je ook wat een weeënstorm is? Wij vertellen je er alles over.

Verschillende soorten weeën

Er zijn verschillende soorten weeën. Denk aan voorweeën, indalingsweeën, ontsluitingsweeën, persweeën en naweeën. Ontsluitingsweeën zijn de weeën die zorgen voor -de naam zegt het al- ontsluiting. Hierdoor opent de baarmoedermond zich langzaam, zodat je kindje naar buiten kan komen. Bij 10 centimeter ontsluiting spreken we van volledige ontsluiting. Misschien heeft je verloskundige het weleens tegen je gezegd: er wordt vaak gesproken van 1 centimeter ontsluiting per uur. Dit is een gemiddelde. Als je een weeënstorm hebt, kan dat opeens veel sneller gaan.

Hoe lang duren weeën en hoeveel tijd zit ertussen?

Hoe snel weeën elkaar normaal gesproken opvolgen, ligt een beetje aan de fase van de bevalling. Aan het begin zitten er vaak 5 minuten tussen de weeën. De weeën zelf duren dan nog kort, bijvoorbeeld 30 seconde. Naarmate de bevalling vordert, duren de weeën langer en wordt de tijd ertussen korter. Zo kan een wee eerst 40 tot 60 seconden duren, met 3 tot 4 minuten tussen elke wee, maar later in de bevalling kan een wee ook 1,5 minuut duren, met 2 tot 3 minuten tussen de weeën.

Wat is een weeënstorm?

Bij een weeënstorm komen de weeën veel sneller achter elkaar. We spreken van een weeënstorm als je 6 of meer weeën hebt in 10 minuten tijd. Je hebt hierdoor veel minder tijd om op adem te komen tussen de weeën door. Hierdoor ervaren vrouwen het vaak als heftig en zwaar. Ook kan de bevalling hierdoor in rap tempo vorderen. Hoe lang een weeënstorm duurt, verschilt per vrouw. Het kan zijn dat het ineens zo snel gaat, dat je kindje binnen een half uur geboren wordt. Helaas kan een weeënstorm ook uren duren.

Hoe ontstaat een weeënstorm?

Een weeënstorm kan in principe iedereen die vaginaal bevalt overkomen. Hier hoeft geen aanleiding voor te zijn. Wel zien we dat een weeënstorm sneller voorkomt bij vrouwen die ingeleid worden. De weeën worden dan kunstmatig opgewekt. Als reactie kan er een weeënstorm ontstaan.

Hoe is het voor de baby?

We schreven al even dat een weeënstorm heel pittig kan zijn voor de bevallende vrouw, maar ook voor de baby is een weeënstorm niet niks. Tijdens een wee krijgt de baby namelijk even minder zuurstof, omdat de baarmoeder samenknijpt. Tussen de weeën door vult dat zuurstof zich weer aan. Bij een weeënstorm kan dat zuurstofgebrek wat langer duren. Het kan daarom dat je baby na de geboorte letterlijk even op adem moet komen.

Wat kun je doen?

Een weeënstorm is pittig. Wat kun je doen als je er midden in zit? Probeer als eerste niet in paniek te raken en grip te krijgen op je ademhaling. Blijf rustig in- en uitademen. Als je in het ziekenhuis bent, is pijnbestrijding mogelijk. Een morfinepompje kan je bijvoorbeeld helpen om de pijn wat minder te voelen. Ben je ingeleid? Dan kan de hoeveelheid weeënopwekkers die je via een infuus ingediend krijgt, vaak wat verlaagd worden.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.