Als ouder lig je er regelmatig wakker van: wat als jouw kindje iets ergs overkomt? Een ongeluk zit in een klein hoekje en dan is aan jou als ouder om te handelen. Ook BN’ers gaat dat niet in de koude kleren zitten. Presentatrice Shelly Sterk volgde daarom een speciale EHBO-cursus van het Rode Kruis en sprak met BN’ers over ouderschap, bezorgdheid en wat je kunt doen bij ongelukken thuis.
Een schaafwond, een blauwe plek, een flinke bult op je voorhoofd: kinderen zijn ondernemend en een klein ongelukje is zo gebeurd. Vaak kom je als ouder weg met een pleister en een dikke kus, maar wat nu als er iets ernstigers gebeurt? Weet jij wat je moet doen als je kind zich bijvoorbeeld verslikt? Zeker bij jonge kinderen zijn de eerste minuten in zo’n situatie cruciaal. Een EHBO-cursus van het Rode Kruis leert jou welke letsels veel voorkomen en hoe je deze behandelt.
Ook zangeres Sharon Doorson ligt er regelmatig wakker van. Sharon is moeder van Maliya (4) en is vooral erg bang dat haar kind zich verslikt. “Ik vind mandarijnen bijvoorbeeld nog steeds eng”, vertelt ze. “Op een gegeven moment gaat ze daar zo lang op zitten kauwen en dan zegt ze: ‘Mama, ik voel dat ik ga stikken.’”
Lees verder onder de advertentie
Angstig moment voor Kimberley Klaver
Zo’n angstig moment overkwam Kimberley Klaver (bonusmoeder van drie kinderen en moeder van zoon Julius en Dani. Ze was bij een vriend thuis toen zijn kindje een muntje in haar mond stak. “Ineens werd ze helemaal stil, en je zag dat ze aan het stikken was”, vertelt Kimberley. “Het was zo beangstigend. (…) Je staat erbij en je weet niet wat je nu echt moet doen om te kunnen helpen.” Bekijk de video hier.
Lees verder onder de advertentie
Weten wat je moet doen
Ook Shelly Sterk (moeder van Jake) ziet dat een ongelukje zo gebeurd is. Daarom volgde ze een speciale cursus van het Rode Kruis die helemaal gericht is op EHBO voor baby’s en kinderen. “Ik heb de cursus ooit gedaan toen ik nog zwanger was van die kleine. En dat heeft me toch echt wel de nodige zekerheid gegeven.”
Zo weet ze nu bijvoorbeeld hoe ze moet omgaan met verslikking. “Mijn zoon verslikt zich nog regelmatig in het eten.” Door de cursus raakt ze hiervan niet in paniek, omdat ze beter kan herkennen wanneer het écht mis is, en omdat ze actie kan ondernemen: “Ik weet nu wat ik moet doen als hij stikt.”
Lees verder onder de advertentie
Ook weten wat je moet doen?
Wil jij weten wat je moet doen als jouw kind iets overkomt? Bijvoorbeeld bij een verslikking, een val van de trap of een slok schoonmaakmiddel? Volg dan net als Shelly een cursus EHBO voor baby’s en kinderen bij het Rode Kruis. Dat is een speciale EHBO-cursus die volledig gericht is op veelvoorkomende ongelukken bij kinderen. Zo weet je voortaan zeker dat je kan handelen als dat nodig is.
Lees verder onder de advertentie
Een zelfverzekerd gevoel met een EHBO-cursus
Met een cursus EHBO voor baby’s en kinderen bij het Rode Kruis sta jij voortaan stevig in je schoenen als het misgaat:
Leer hoe je jouw kind veilig houdt.
Kies zelf over welke ongevallen en letsels je iets wilt leren. Ga je voor een uitgebreide cursus met reanimatie, of voor een kortere cursus over de meest voorkomende letsels?
Volg de cursus hoe het jou uitkomt: online, of bij jou in de buurt met een gediplomeerde instructeur.
Doe het samen en volg een cursus met vriendinnen, oppas of familie.
Steun met je cursus direct het wereldwijde levensreddende werk van het Rode Kruis.
Wil jij ook zeker weten dat je jouw kind kunt helpen als hem of haar iets overkomt? Meld je dan aan voor een cursus EHBO van het Rode Kruis en zorg voor een zelfverzekerd gevoel. Meld je hier aan.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.