De dagen worden korter, het wordt kouder en ook al staan de feestdagen om de hoek: een winterdip kan op de loer liggen. En niet alleen bij volwassenen, ook je kind kan er last van krijgen.
Lees verder onder de advertentie
“Een winterdepressie komt ook zeker bij kinderen voor. We zien het soms al bij kleuters, maar vooral tijdens de puberjaren”, zegt Ybe Meesters, gz-psycholoog en hoofd van de polikliniek Winterdepressies van het UMCG in Groningen. Zo’n 3 procent van de Nederlanders heeft last van een winterdepressie. Ongeveer 8 procent houdt het bij een lichtere variant: de winterblues.
Lees verder onder de advertentie
Waardoor ontstaat een winterdip?
Huisarts, dr. Beth Oller legt uit, “Daglicht stimuleert twee stofjes in de hersenen, melatonine en serotonine. Hogere hoeveelheid melatonine zorgt ervoor dat we ons slaperig voelen. Serotonine is gekoppeld aan energie en stemming, en de hersenen maken er meer van wanneer iemand wordt blootgesteld aan zonlicht. Hoger serotoninegehalte leidt tot meer gevoelens van geluk, lager gehalte kan leiden tot depressie. Kortere dagen en meer duisternis in de herfst/winter kunnen hogere melatonine en lagere serotonine veroorzaken, wat kan leiden tot biologische aandoeningen die depressies waarschijnlijker maken.”
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je een winterdip bij je kind?
Weinig of geen zin in dagelijkse dingen die ze normaal leuk vinden
Sociale activiteiten met andere kinderen ontwijken
Weinig puf om iets te ondernemen
Minder met school bezig of cijfers die achteruit gaan
Veel meer zin in zoetigheid en ongezond eten
Hoe help je je kind uit de winterdip?
Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar als je merkt dat je kind richting een winterdip gaat, ga dan lekker naar buiten, want het beste medicijn tegen een winterdip is licht. Ook al is het daar somber en koud, er is altijd meer licht dan binnen.
Heb je het gevoel dat de klachten in alle hevigheid blijven bestaan, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan en professionele hulp in te schakelen.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag