De eerste echte zonnestralen zijn een feit. Naast dat het belangrijk is dat je hier ultiem van geniet, bijvoorbeeld door je regelmatig op een terrasje te bevinden (gratis tip van ons), is het ook reuze belangrijk dat je jezelf en je kind goed insmeert.
Lees verder onder de advertentie
Maar mag je dat eigenlijk doen met de zonnebrandcrème van vorig jaar?
De houdbaarheid van zonnebrandcrème
Zonnebrandcrème is niet eeuwig houdbaar. De beschermingsfactor neemt namelijk af met de tijd, zo schrijft het Rode Kruis op hun website. De houdbaarheid van zonnebrandcrème is ongeveer twee jaar, maar na één jaar is de beschermingsfactor al met de helft afgenomen.
Lees verder onder de advertentie
Waar vind ik de houdbaarheidsdatum?
Op de verpakking van een tube zonnebrandcrème vind je de zogenoemde PNO. Dat staat voor ‘periode na openen’. Dit is een getal met daarna de letter M. Het getal staat voor het aantal maanden. 12M betekent bijvoorbeeld 12 maanden.
Heb je vorig jaar een godsvermogen geïnvesteerd in dure zonnebrandcrème voor je kind en dan kun je nu alles weggooien? Nee hoor, dat hoeft niet per se. Zeker niet als de fles nog dicht is, dan zit je goed en is het product nog in tact. Gooi je zonnebrand wel weg als de crème vies ruikt of een rare kleur of structuur heeft. Als het spul er nog prima uit ziet en goed ruikt, kun je het in principe nog gebruiken, maar wees je bewust van die afgenomen beschermingsfactor. Je zal je kind hierdoor vaker moeten insmeren. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Koop dan een nieuwe fles.
Lees verder onder de advertentie
Zonnebrandcrème bewaren
Voor zonnebrandcrème geldt dus dat je geen enorme bulkverpakkingen moet kopen met het idee dat je een paar jaar vooruit kunt. Houd je dit jaar toch wat over? Dan is het belangrijk dat je het spul op de juiste manier bewaart, zodat het zolang mogelijk goed blijft. Zonnebrandcrème blijft het beste goed op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de fles niet in de zon staat, want dan verpietert het snel. De fles in een warme auto laten liggen is bijvoorbeeld desastreus voor het spul.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Knaken besparen
Vind je het behoorlijk zonde van je geld, al die verpieterde zonnebrandcrème? Snappen we! Als je dit jaar nieuwe crème gaat kopen, hebben we daarom een fijne bespaartip voor je. KWF Kankerbestrijding laat op hun website weten dat goedkope zonnebrandcrème net zo goed beschermt als zonnebrandcrème van dure merken. Wees dus geen dief van je eigen portemonnee. Heb je een baby of een kind met een gevoelige huid? Dan is het natuurlijk wel slim om een product te kopen dat hier speciaal voor bedoeld is.
Lees verder onder de advertentie
Welke zonnebrand je niet moet gebruiken? Deze populaire kinderzonnebrandcrèmes scoren een dikke onvoldoende volgens de Consumentenbond.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]