Wat is zuigflescariës en hoe voorkom je het?

24.07.2024 13:00
babyflesje

Zuigflescariës is een vervelende kwaal die vooral peuters treft. Maar wat is het eigenlijk precies? En wat heeft het met de fles te maken? Wij leggen het je uit.

Wat is zuigflescariës?

Zuigflescariës is een vorm van tandbederf en ontstaat meestal op plekken waar normaal gesproken geen gaatjes ontstaan. Het kan zich uitbreiden naar de andere tanden en kiezen. Al als een tandje net doorgekomen is, kan het tandbederf beginnen. Zuigflescariës kun je ook doorgeven aan een ander. De bacteriën die het tandbederf veroorzaken kunnen via het speeksel worden doorgegeven. Jij kan het bijvoorbeeld aan je kind doorgeven door hem een kus te geven of uit dezelfde beker te drinken.

Hoe herken je het?

Aan het begin is zuigflescariës moeilijk te zien. Beginnend tandbederf herken je aan doffe witte vlekjes. De boventanden raken altijd eerder aangetast dan de ondertanden. De meeste ouders zullen de eerste tekenen niet herkennen. Het wordt vaak pas opgemerkt als het kind anderhalf à twee jaar oud is en de witte vlekjes groter en donkerder van kleur zijn geworden. Het glazuur is dan al aangetast en het tandbederf kan al tot in het tandbeen zijn doorgedrongen. Daarom wordt tegenwoordig aangeraden om kinderen al na het doorkomen van de eerste tandjes mee naar de tandarts te nemen. De tandarts kan de eerste tekenen van zuigflescariës wel herkennen.

Symptomen

Hoewel die witte vlekjes dus moeilijk te zien zijn, kan je kind wel klachten krijgen door het tandbederf. Zo kan het zijn dat je kind niet meer wil eten, pijn heeft aan de tanden of slecht slaapt. Heeft je kind pijn bij het tandenpoetsen? Met name bij het poetsen van de boventanden? Ook dat is een duidelijk signaal.

Wat heeft de fles ermee te maken?

Waarom heet het zuigflescariës? Baby’s, peuters en kleuters die regelmatig een flesje met zoete inhoud krijgen, lopen het grootste risico op deze vorm van tandbederf. Dan hebben we het niet alleen over limonade en vruchtensap, maar ook over melk. Vooral een flesje voor het slapengaan of ’s nachts (dus na het tandenpoetsen) is een boosdoener, omdat de zoetigheid zo de hele nacht op de tanden blijft zitten. Gelukkig krijgen niet alle kinderen die ’s avonds of ’s nachts een flesje krijgen zuigflescariës. Aanleg speelt ook mee. De een is er -vanwege bepaalde speekselsamenstelling- vatbaarder voor dan de ander. Krijgt je baby (nauwelijks) een fles omdat-ie voornamelijk uit de borst drinkt? Drinken voor het slapen en ’s nachts aanleggen vormt dan even goed een risico.

Hoe voorkom je zuigflescariës?

Om zuigflescariës te voorkomen, wordt door tandartsen aangeraden om je kind vanaf negen maanden al te laten wennen om uit een beker te drinken. Voor het gebit is het beter als een kind gedurende een korte tijd een grotere hoeveelheid drinkt, dan als het de hele dag een fles binnen handbereik heeft en daar om de paar minuten een slok uit neemt. Uiteraard is het beter om je kind water te laten drinken dan suikerhoudende dranken. Maak ook geen gewoonte van een ’troostfles’, waarbij je je kind zoet houdt met een flesje of van de fles om bij in slaap te vallen. Poets de tanden van je kind éénmaal per dag met fluoride-kindertandpasta na het doorbreken van het eerste tandje. Stap over op twee keer per dag als je kind twee wordt. Vermoed je zuigflescariës vanwege verkleuring aan de tandjes? Ga dan naar de tandarts

In het ergste geval

In het ergste geval kunnen de tanden zo erg zijn aangetast dat ze ontstoken zijn en een risico vormen voor de rest van het gebit. Soms is het dan nodig om die tanden door te tandarts te laten verwijderen. Gelukkig zijn het maar melktanden en komen er later nieuwe tanden terug. We snappen het als je dit zielig vindt voor je kind, want hij loopt dan een tijdje zonder deze tand(en) rond, maar de kans is groot dat hij veel vast had van zijn ontstoken tanden en blij is van die pijn verlost te zijn. In sommige gevallen kan de tandarts het gebit van je kind ook onder narcose opknappen. Dit gebeurt meestal als het grootste gedeelte van het gebit is aangetast.

Bron: Tandarts.nl

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.