Zwemleraren luiden de noodklok. Ze maken zich massaal zorgen om de gezondheid van kinderen. Zo zouden ze steeds vaker een slechte conditie hebben. Ook gaat hun motoriek achteruit en hebben ze vaker overgewicht, aldus de zwemleraren.
Lees verder onder de advertentie
Voor de leraren is dat flink nadelig, want leerlingen hebben hierdoor vaker meer zwemlessen nodig en dat willen zwembaden niet altijd betalen.
Zwemleraren maken zich zorgen
Het beklag van de zwemleraren komt niet uit de lucht vallen. Al in 2018 constateerden het Mulier Instituut en de Onderwijsinspectie dat basisschoolleerlingen minder fit, minder krachtig en motorisch minder vaardig zijn. Hoe dat komt? Omdat ze minder buitenspelen, bleek uit het onderzoek. Vooral bij kinderen die in de grote stad wonen, is dat aan de hand. Zwemcoördinator Jan Pott ziet ook dat kinderen minder fietsen: “Ouders zijn heel erg druk. Ze brengen hun kind even met de bakfiets of auto. Niet alleen naar zwemles, maar ook naar school.” Ook hebben kinderen steeds vaker e-bikes.
Lees verder onder de advertentie
Slechtere conditie en motoriek
Ook Jan Plat van Bewegen Werkt vertelt aan het AD dat buitenspelen cruciaal is: “Balletje trappen, klimmen, klauteren, vallen en weer opstaan. Dan ontwikkel je een goede motoriek. Wat we tegenwoordig zien is dat het aantal botbreuken bij kinderen die vallen, toeneemt doordat ze niet de juiste motoriek hebben om een val af te wikkelen.”
Lees verder onder de advertentie
Bang om in het water te springen
Zwembadmanager Robin van Dreumel ziet dat ook terug. Zo durven kinderen steeds vaker niet in het water te springen: “Ze vinden het eng, hebben minder feeling met duiken. Alsof ze in speeltuinen minder geoefend hebben met springen.” Zwembaden maken zich zorgen, omdat ze niet altijd in staat zijn op te draaien voor de kosten die bij extra zwemlessen komen kijken. Eerder schreven we al dat steeds minder kinderen hun zwemdiploma haalt.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.