Binnenpret met de kids: maak je eigen herfststorm in een glas (+ video)

02.10.2024 09:00
gezellige-herfstactiviteiten-voor-kinderen

De herfst kan heerlijk zijn voor kids. De vallende bladeren en talloze kleuren. Ook het gure weer kan de gezelligheid naar binnen verplaatsen.

En wanneer het buiten stormt, kunnen jullie aan de slag met deze leuke activiteit: het nabootsen van een herfststorm.

Herfststorm in een glas

Hoe werkt het nu precies?

Voor de nieuwsgierige aagjes kun je onderstaande uitleg gebruiken om het verschijnsel te verklaren:

  1. Vlam verbruikt zuurstof: Het waxinelichtje gebruikt zuurstof uit de lucht om te branden. Zodra je het glas eroverheen zet, sluit je de luchttoevoer af.
  2. Onderdruk in het glas: Als de zuurstof opraakt, dooft het kaarsje en koelt de lucht in het glas snel af. Koudere lucht neemt minder ruimte in dan warme lucht. Hierdoor ontstaat er een soort “onderdruk” (lage druk) in het glas.
  3. Water wordt omhoog gezogen: Door die lage druk wordt water vanuit de bak omhoog getrokken in het glas. Dit gebeurt snel, en het water vult het lege deel van het glas.
  4. Draaikolk effect: Als het water snel en in een draaibeweging het glas in stroomt, kan het een kleine draaikolk vormen. Dit komt doordat de waterstromen niet recht naar binnen gaan, maar een beetje draaien.

Het activiteitenplatform voor de kinderopvang

De Herfststorm is slechts één van de meer dan tachtig activiteiten op Dinck. Dinck is een digitaal activiteitenplatform speciaal ontwikkeld voor de kinderopvang, maar het is uiteraard ook heel leuk om deze activiteiten thuis te doen!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.