10 briljante smoesjes van kinderen om het bedtijdritueel uit te stellen

15.10.2024 19:00
Smoesjes bedtijd kinderen Beeld: Pexels

Het is 19.00 uur en je kondigt aan dat het bedtijd is. Op dat moment schudt je kleuter de meest geniale (en vaak hilarische) excuses uit zijn mouw om dat ene onvermijdelijke moment – naar bed gaan – nog even uit te stellen. Deze tien smoesjes heeft elke moeder minstens één keer gehoord.

Eerlijk is eerlijk: kinderen zijn meesters in het uitstellen van bedtijd. Ook al zijn de smoesjes soms vermoeiend, je moet toegeven dat ze ons elke avond weer weten te verrassen. En hé, over een paar jaar missen we die monsters onder het bed misschien zelfs een beetje. Misschien.

De beste smoesjes om bedtijd uit te stellen

1. Ik heb dorst

De klassieker der klassiekers. Alsof ze zojuist een marathon in de speeltuin hebben gelopen, verschijnt daar opeens die onverklaarbare dorst. Dat flesje water dat al uren op hun nachtkastje staat? Negeert iedereen. Ze willen nú een vers glas water, liefst in een andere beker dan normaal.

2. Er zit een monster onder mijn bed

Dit is de enige smoes waarbij je niet alleen het bed uit moet komen, maar ook nog een serieuze zoektocht moet starten naar een fictief wezen. Want ja, wat als het er écht is? De serieuze blik van je kind laat je twijfelen.

3. Ik ben vergeten je een knuffel te geven

De ultieme hartsmelt-truc. Want hoe kun je zo’n lief verzoek weigeren? Natuurlijk wil je nog een extra knuffel en een kus, zelfs als je weet dat het vooral bedoeld is om weer vijf minuten te rekken. Soms laat je het gewoon toe, omdat je stiekem zelf ook niet genoeg krijgt van die knuffels.

Lees ook: Hilarisch: moeder gaat viral op TikTok met rake video over school-smoesjes

4. Ik moet nog poepen

Een biologische noodsituatie kan niet genegeerd worden, toch? Zelfs al ben je vrij zeker dat ze net vijf minuten geleden een bezoek hebben gebracht aan het toilet, je moet toch maar even dat risico nemen en ze laten gaan. Je weet het maar nooit…

5. Ik hoor een raar geluid

Een spannend geluid in het huis is altijd een perfect excuus voor uitstel. Ze weten dat jij als ouder deze melding serieus neemt, dus daar gaan ze mee aan de slag. En ja hoor, je staat ineens samen in de gang te luisteren naar iets wat er niet is, terwijl zij langzaam richting de woonkamer sluipen.

6. Mijn knuffel ligt nog beneden

Ah, de knuffel. De held van elk bedtijdritueel. En die is natuurlijk nét zoek op het moment dat jij je kind onder de deken wilt stoppen. De speurtocht naar dat ene stuk pluche is onvermijdelijk en levert ze minstens tien extra minuten op.

Lees ook: Is bedtijd altijd een drama? Dit moet je doen volgens wetenschappers

7. Mijn teen doet pijn

Ze zijn ook creatief met lichamelijke ongemakken. Je teen? Echt? Je wil bijna gaan lachen, maar als je die grote puppyogen ziet, weet je dat ze het bloedserieus bedoelen. En ja, je kijkt braaf die teen na alsof je de huisarts zelf bent.

8. Ik wil met papa/mama praten

Een briljante manier om te proberen nog wat extra quality time af te dwingen. En natuurlijk spelen ze papa en mama handig tegen elkaar uit. “Ik moet nog even iets aan papa vertellen!” terwijl papa net even op de bank is geploft en de tv aanzet.

9. Waarom is de lucht blauw?

Dit is het punt waarop je kind ineens diepe filosofische inzichten lijkt te hebben. Vragen over het leven, over waarom de lucht blauw is, of waarom olifanten geen huisdieren zijn – je weet niet of je nu trots moet zijn op hun nieuwsgierigheid of geïrriteerd omdat ze wéér niet willen slapen.

10. Ik wil graag weten wat we morgen gaan doen

De toekomstplanner in actie. Natuurlijk moeten ze ineens uitgebreid praten over wat er morgen op het programma staat. Terwijl je zelf geen idee hebt wat je überhaupt over een uur gaat doen, moet je nu gedetailleerd uitleggen wat de dag van morgen in petto heeft. Hoe kun je dit nou afkappen zonder schuldgevoel?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.