Zodra je met een dikke buik rondloopt en ieder moment kunt bevallen, wil je niet meer in de stress schieten om de inrichting van de babykamer. Dat en nog twaalf dingen kun je beter maar gedaan hebben vóórdat de weeën beginnen. Wij sommen ze voor je op.
Lees verder onder de advertentie
Buikfoto’s maken
Wil je je zwangere buik mooi vastleggen voor later? Doe dat dan niet last-minute. Ja, zelf wat kiekjes maken kan natuurlijk altijd. Maar een zwangerschapsfotoshoot heeft wat meer voeten in de aarde en kan best vermoeiend zijn als je bezig bent met de laatste loodjes.
Lees verder onder de advertentie
Bovendien wil je niet dat je vliezen breken of dat je de eerste weeën voelt als je voor de fotograaf aan het poseren bent. Dus: lekker in het tweede of aan het begin van het derde trimester doen.
Kind aanmelden bij opvang
Als je van plan bent om na je verlof gebruik te maken van de kinderopvang, meld je kind dan op tijd aan. In sommige regio’s bestaan wachtlijsten, zeker op populaire dagen in de week.
Lees verder onder de advertentie
Bovendien wil je je goed oriënteren: welke opvang past bij jullie (kind)? Neem er vooraf een kijkje en zorg ervoor dat je kind ruim op tijd is ingeschreven, zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken richting je bevalling.
Kraamzorg regelen
Hiervoor geldt hetzelfde: ga al vroeg in je zwangerschap op zoek naar een kraamzorgbureau. Check welke kraamzorgorganisaties bij jou in de buurt zorg leveren en vraag familie of vrienden met kinderen naar hun ervaringen. Zorg er voor dat je je op tijd inschrijft zodat je zeker bent van kraamzorg na je bevalling.
In het kraampakket zit alles wat je nodig hebt voor je bevalling en de dagen daarna. Denk aan een matrasbeschermer, wondkompressen en die enorm sexy XXL-maandverbanden.
Vraag het kraampakket aan bij je zorgverzekeraar. Het wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar zit vaak wel in de aanvullende pakketten. Ook kun je ‘m bij de apotheek of drogist kopen.
Lees verder onder de advertentie
Ben je van plan in het ziekenhuis te bevallen? Ook dan moet je een kraampakket in huis hebben. Want stel dat je baby onverwachts toch thuis ter wereld komt, dan is het wel zo fijn om het één en ander daarvoor bij de hand te hebben.
To do-list maken
Nu we toch bezig zijn met al die praktische zaken: maak van tevoren een lijstje met dingen die je ná de bevalling moet doen. De geboorteaangifte bijvoorbeeld, binnen drie dagen. En je kind aanmelden bij een zorgverzekeraar.
Lees verder onder de advertentie
Na de bevalling ben je in de wolken van dat kleine wonder en denk je niet zo snel aan deze dingen, maar ze zijn wel heel belangrijk.
Babykamer inrichten
Een likje verf, een behangetje of een commode uitzoeken: het lijkt snel gepiept, maar het voorbereiden en inrichten van de babykamer is vaak een flinke klus. Zorg dus dat je ruim op tijd gaat shoppen en dat manlief de handen uit de mouwen steekt. Hoe je voor een leuke sfeer zorgt in de babykamer, lees je hier.
Geboortekaartje ontwerpen
Zodra je weet welke naam jullie spruit gaat krijgen, kun je aan de slag met het ontwerp van het geboortekaartje. Zeker als je een perfectionist bent, kan het even duren voordat je het juiste kaartje hebt gevonden en alle gegevens op de goede plek hebt staan. Is ie naar wens? Bestel dan een proefdruk (of twee). Hoef je na de bevalling alleen nog maar de juist getallen in te vullen en op ‘bestellen’ te drukken.
Van het mutsje tot het eerste pakje: alle kleertjes die je hebt aangeschaft, moeten gewassen worden. Doe je dat niet, dan kan de tere huid van je baby in aanraking komen met bacteriën en chemicaliën. Want nieuwe (of tweedehands) babykleding lijkt misschien schoon, dat is het vaak niet. Was meteen even de handdoeken, hydrofiele luiers en ander textiel mee die je voor je kleine in de kast hebt liggen.
Geboorteplan maken
In de loop van je derde trimester zal je verloskundige er vanzelf over beginnen: het opstellen van een geboorteplan. Hierin schrijf je in grote lijnen hoe je de bevalling voor je ziet. Wil je het liefst thuis bevallen of in het ziekenhuis, wie wil je er bij hebben en kies je voor pijnbestrijding? Zet ook dingen in je geboorteplan waar je niet zo snel aan denkt, maar die ook belangrijk zijn: wil je je kind zelf vastpakken bij de geboorte en wie maakt er foto’s?
Zorg er voor dat je op tijd over dit soort dingen nadenkt en het ook met je partner bespreekt. Op die manier kan hij zich ook zo goed mogelijk op de bevalling voorbereiden.
Realiseer je bij het opstellen wel dat je bevalling waarschijnlijk anders zal lopen dan je verwacht of hoopt. Het geboorteplan is slechts een richtlijn.
Vluchtkoffer klaarzetten
Een kopietje van je geboorteplan gaat in je vluchtkoffer. Net als je toilettas, kleding waarin je wil bevallen en deze items. Zorg ervoor dat je vluchttas ruim voor de uitgerekende datum klaarstaat, want het kan zo maar zijn dat de bevalling eerder begint.
Beschuit met muisjes kopen
Nog niet gepresenteerd op een schaal, maar zorg er wel voor dat je ze in huis hebt. Of gebakjes, roze of blauwe chocolaatjes of ander lekkers dat je het kraambezoek wilt geven. Hoef je daarin elk geval niet mee bezig te zijn als je de kleine in je armen hebt.
Oppas regelen
Heb je al een peuter of kleuter in huis rondlopen en wil je niet dat die er bij de bevalling bij is? Zorg er dan voor dat je opa en oma of een andere oppas regelt, zodat die weten dat ze een belletje kunnen verwachten op het moment dat de bevalling gaat beginnen.
Stem van tevoren ook af of zij je kind komen ophalen of dat je partner hem bijvoorbeeld brengt, ook al is het middenin de nacht. Kun jij je straks ongestoord focussen op het wegzuchten van je weeën.
Slapen
Last but not least: rust uit. Een bevalling is topsport en daar kun je alle energie bij gebruiken. Ben je zwanger van je eerste kindje, slaap dan overdag een beetje bij. Grote kans dat je ’s nachts vaak wakker ligt door kuitkrampen, een dikke buik en andere kwaaltjes.
Zit je in het derde trimester en heb je al één of meerdere kinderen in huis rondlopen, dan is het natuurlijk lastig om overdag bij te slapen. Pak dan je rust waar mogelijk – een uurtje op de bank liggen kan ook al zorgen voor wat extra energie.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).