Een verhuizing regelen op zich is al een hels karwei, maar hoe pak je dat aan met kinderen? Nou, met behulp van deze tips, bijvoorbeeld.
Lees verder onder de advertentie
Timing is alles. Mocht je die in de hand hebben, dan. Lukt het om te verhuizen in de zomervakantie? Doen. Hoeft je kind niet te dealen met andere grote zaken als cito-toetsen of een nieuwe school, én kun je hem met een gerust hart uit logeren brengen. Oók handig wanneer je oude huis er picobello uit moet zien voor bezichtigingen door potentiële kopers, trouwens.
Vertel het op het juiste moment. Je peuter overziet echt niet hoe lang ‘over drie maanden’ duurt. Een week of vier van tevoren is op tijd zat. Voor oudere kinderen ligt dat natuurlijk anders. Kijk alvast bij de nieuwe school bijvoorbeeld, als daar sprake van is. En in de nieuwe wijk, met bijbehorende speeltuintjes en/of winkels. Wordt het tastbaar van.
Regel tijdig een nieuwe crèche of school. We zeggen het er voor de zekerheid maar even bij. Zeker in de grote steden zijn er vaak wachtlijsten, en dan heb je ook nog te maken met administratieve rompslomp. Zodra je over verhuizen dénkt, is het slim die school en opvang alvast te regelen.
O, en laat ze van tevoren een middag of dag (of allebei) meedraaien in de nieuwe groep of klas. Kunnen ze vast wennen. Én nieuwe vriendjes maken, wat de hele overstap überhaupt meteen stukken makkelijker maakt.
Maak er een avontuur van. Zeker als de verhuizing het gevolg is van een scheiding, mag je er wel een positieve draai aan geven. Picknick een avond op de kale vloer van je oude óf nieuwe huis. Laat ze snoep- eh, schatzoeken in de nieuwe tuin. Zet een speurtocht uit door de nieuwe, lege kamers. Anything.
Laat de kinderen meedenken over hun nieuwe kamer. Over de kleuren, bijvoorbeeld, en een nieuw dekbedovertrek. Voor kleine kinderen kan het juist goed zijn om bepaalde dingen hetzelfde te houden als in hun oude kamer, zodat het vertrouwd voelt.
Lees over verhuizen met je kind. Of kijk filmpjes. Je hoeft niet alle informatie zelf te bedenken, toch?
Houd routine. Naast dat avontuur, dan. Elke avond op min of meer hetzelfde tijdstip samen in bed de dag doornemen of een boekje lezen bijvoorbeeld, geeft rust, in een verder zo hectische tijd.
Ontruim de kamer van je kind als laatste. En richt hem in het nieuwe huis als eerste in. Heeft je kind in elk geval zijn eigen, vertrouwde plekje; tackel jij ondertussen de rest van de puinzooi wel.
Laat je kind zelf inpakken. Omdat je ook niet alles in je eentje hoeft te dóen. Houd het wel bij één of twee dozen, want dat helpen is goed voor de betrokkenheid, maar ook een gevalletje ‘van de wal in de sloot’, natuurlijk.
Laat je kind helpen met klussen. Niemand ziet de door je kind gelatexte muur in de voorraadkast ooit nog, en híj voelt zich helemaal de held.
Regel oppas. Of hadden we dat al gezegd? Nou, dan zeggen we het nóg maar een keer. Vooral op de dag van de verhuizing is dat cruciaal, al is het geen gek idee je kind tussendoor even te laten kijken naar de vorderingen. Het surprise-effect van een compleet nieuw, ingericht huis dat vanaf nu het zijne is, is voor sommige kinderen misschien wat veel van het goede.
Houd lievelingsspeelgoed apart. De favoriete knuffel van je kind, bijvoorbeeld. Of zijn lievelingsboek. Daar wil je in een noodsituatie niet eerst twintig verhuisdozen voor moeten door ploegen.
Houd een afscheidsfeestje. Trakteren in de oude klas, bijvoorbeeld. Of met een barbecue in de tuin met de beste vrienden van een ouder kind. Of met de buren.
Huilen mag. Want afscheid nemen is moeilijk. Prima idee om dat met je kind te bespreken.
Nodig vriendjes uit de oude omgeving uit in het nieuwe huis. Want het goede nieuws: verhuizen is bovenal leuk, en betekent niet altíjd afscheid nemen.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.