Of het nou om de verjaardag je eigen kind, je nichtje of de buurjongen gaat: het is nogal een opgave om speelgoed te vinden waar een kind écht lang plezier aan heeft. Daarom: 4 tips om het juiste speelgoed te kiezen.
Lees verder onder de advertentie
1. Ga af op ervaring
Niets is aantrekkelijker dan een hysterische folder van de plaatselijke speelgoedwinkel. Maar zo’n ding kan ook een valkuil zijn: je kind kiest misschien sneller een aantrekkelijk uitziend stuk speelgoed – en is er vervolgens na twee keer spelen alweer op uitgekeken. Ga daarom af op de eerdere ervaringen van je kind. Is er een bepaald stuk speelgoed waarmee je kind dolgraag speelt als-ie op school is, bij de overbuurjongen of z’n nichtje? Grote kans dat je daarmee ook thuis succes boekt.
Lees verder onder de advertentie
2. Kijk naar je kind
Leeftijdsaanduidingen zijn loeihandig, maar laat je niet meteen afschrikken door zo’n cijfer. Sommige dreumesen vinden het geweldig om nu al een spelletje als memory te spelen – je gebruikt dan gewoon minder kaartjes. Naarmate je kind ouder wordt, voeg je gewoon weer kaartjes toe. Zo blijven spelletjes uitdagend en heeft je kind er veel langer lol van. En zo zijn er tig spellen voor kleuters die driejarigen net zo leuk vinden – of voor elfjarigen die kinderen van tien ook leuk vinden.
Lees verder onder de advertentie
3. Op naar de speelotheek
Voor twijfelaars is er nog een andere optie, namelijk speelgoed lenen om te kijken of het aanslaat bij je kind. Je kunt natuurlijk een beroep doen op je zus/buurvrouw/nicht/vriendin, maar bij de plaatselijke speelotheek weet je zeker dat er genoeg te kiezen valt – van puzzels en bordspellen tot aan poppenhuizen en speelautootjes.
Lees verder onder de advertentie
4. Meegroeispeelgoed
Nog zo’n fijne: meegroeispeelgoed. De naam zegt het al: dat is een stuk speelgoed dat zowel leuk is voor dreumesen als voor peuters en kleuters – je breidt het alleen per leeftijdsfase uit door de verschillende niveaus. Op die manier blijft het interessant voor je kind om mee te spelen en experimenteren. Speelgoedfabrikant Fisher-Price heeft zulk speelgoed in alle soorten en maten. Zoals het Theeservies, een spel waarmee je kind leert over samen delen, tellen, goede manieren, verschillende kleuren en nog veel meer. Er zijn drie niveaus– met ieder hun eigen liedjes, zinnen en geluiden. Is je kind toe aan een ander niveau? Kwestie van het knopje verschuiven op het niveau waar je kind aan toe is. Handig: het speelgoed is voor kinderen tussen de zes en achttien maanden, dus je kunt er even mee vooruit.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.